GRAD POD STALNIM VIDEO NADZOROM

Danijela Ćirović

Dobro došli u Singapur (1)

 

Ako ste zainteresovani da vidite Singapur, budite spremni na sate i sate letenja (tačnije 12 sati od Frankfurta) preko raznoraznih zemalja i zemljinog reljefa dok konačno ne stignete u malenu zemlju, grad-državu maltene na samom ekvatoru. Pošto većina nas putuje ekonomskom klasom, toplo preporučujemo “Singapore Airlines”, jer je osoblje više nego ljubazno. Neće vam se desiti, kao u našem slučaju kad smo putovali za Kubu nemačkom aviokompanijom, da vam se stjuardese isključivo obraćaju na lokalnom jeziku. Jeste da je u Singapuru neka vrsta engleskog zvaničan jezik, ali bila bi katastrofa da su nas pitali hoćemo li kafu na malajskom na primer, koji se u ovoj državi takođe govori. Kad smo već kod jezika, koliko god da dobro govorite engleski, ovaj izgovor sigurno još niste čuli i imaćete problema da baš sve razumete što vam kažu. Em čudan akcenat, em su reči izgleda izgubile po koje slovo pa najobičniji izrazi mogu da budu sasvim nerazumljivi.

Zabranjeno izuvanje

Ako putujete “Singapore Airlinesom” moći ćete da pogledate najnovije filmove u avionu (treba nekako “ubiti” tih 12 sati, naročito ako ste od onih koji ne mogu oka da sklope bilo kojim prevozom da putuju), ljubazno osoblje će vas stalno nutkati kikirikijem, vodom, kafom i hrana je odlična. Doduše, iznenadiće vas upozorenje na početku leta u kojem vas stjuarti obaveštavaju o merama opreza i izlazima u slučaju nezgode, da isključite telefone i elektronsku opremu, ne pušite i slično. Jer, jedno od upozorenja je da u toku poletanja i sletanja, pored sedišta koje treba da bude podignuto, ručnog prtljaga koji treba da je propisno spakovan, treba da ostanete obuveni?! U povratku nam se desilo da su se svi poizuvali kako je isključeno obaveštenje da možete da odvežete pojaseve. Većinom su bile u pitanju mlađe gospođice u tipično indijskoj odeći.
No, da se vratimo bitnijim stvarima. Ako krećete iz Beograda, a pušač ste, zaboravite na cigarete bar idućih 17 sati. Pored toga što se ne puši u toku letova, a treba vam oko sat i 50 minuta do Frankfurta, ovaj aerodrom je od prošle godine označen kao “smoking free airport”, pa više ne postoje ni punktovi na kojima smo jedino mi i Indijci (naočigled svog onog antipušačkog zapadnog sveta u okolnim restoranima) “dimili”. Doduše, u Frankfurtu smo čekali let za Singapur tek nekih sat i po, ali onda se spremite na 12 sati “smoking free” vremena. Zašto to uopšte pominjem? Zato što vam to u neku ruku dođe dobra priprema za ono što vas čeka u Singapuru, gde je dozvoljeno pušenje na posebno za to određenim mestima, koje ćete jedva moći da nađete u čitavom gradu od više od četiri i po miliona ljudi!

Bukiranje izleta

Aerodrom u Singapuru će vas očarati, tačno se vidi da dolazite u bogatu zemlju, čistu, gde se pazi na svaki detalj. Malo je konfuzan u početku, jer je ogroman, ali ubrzo vidite da je sve vrlo jednostavno i lepo obeleženo. Ovde, posle onih 17-18 sati, konačno možete zapaliti cigaretu u odvojenom prostoru kojim ne ugrožavate ostatak nepušačkog stanovništva. A u Singapuru zaista izgleda kao da niko ne puši i kao da vas svi gledaju kao kužnog… Malo će vam se vrteti u glavi, ali obavezno svratite na pult “Singapore Airlinesa”, jer oni svojim klijentima obezbeđuju besplatan prevoz do hotela. Odmah će vas spopasti, dok još nemate pojma kako menjate pare i u koju valutu, sa mnogobrojnim izletima koje organizuje ogranak ove aviokompanije. Mi smo imali prijatna iskustva i gotovo sve interesantno bukirali na licu mesta, tako da su minibusevi dolazili po nas svakodnevno i zajedno sa još nekoliko turista odvodili nas na najrazličitija mesta po Singapuru, sve lepša od lepšeg. Obično dobijete po neko besplatno piće ili ručak, ljubazni su, pa vam ne bude žao što ste možda i preplatili izlete “na prvu loptu”. Dobijete takozvane “stikere”, nalepnice na kojima piše na koji izlet idete i samo uživajte, jer su Singapurci prilično dobro organizovani.
Na aerodromu slobodno zamenite prve pare, koliko mislite da vam treba za prva dva dana na primer. Zvanična valuta je singapurski dolar, novčanice su vrlo ukusno dizajnirane i nove, a za jedan evro ćete dobiti dva dolara.

Gledajte da izaberete hotel koji je bliže centru, odnosno Orchard Roadu, jer je to fini deo grada sa puno prodavnica svih svetskih imena (naročito ako ste zainteresovani za šoping), raznoraznih restorana i kafića, šoping centara, ali su vam i stanice metroa i autobusa blizu, taksi je lako naći. Odatle je vrlo lako prebaciti se u bilo koji deo Singapura, a put metroom ne traje duže od desetak minuta na koju god stranu da se uputite. Pride, ovaj centar je večito pun naroda, vrlo popularan među turistima.

Kišobran i “japanke”

Još jedna bitna stvar. Pošto se radi o vrlo vlažnoj klimi, gledajte da baš ne idete kad su im visoke temperature, jer je ljudima s naših prostora tada malo otežano disanje. Najbolje je otići pred kraj kišne sezone, u martu-aprilu, kada temperatura ne prelazi 28. Tačno je da gotovo svakodnevno pada kiša, ali ništa simpatičnije nego kad vidite da su Singapurci lako obučeni (kratki rukavi, bermude, suknjice, “japanke”) i svi listom nose kišobrane. Brzo se u to uklopite. Ako kišobran ne ponesete, lako ga je kupiti u bilo kojoj prodavnici. Moguće su doduše i jake grmljavine, pa smo jednu takvu čuli po prvi put u životu, kao da je nebo prslo u paramparčad i to tu negde, u našoj neposrednoj blizini. Ali, sve to ima svojih čari. Jedino gledajte da ponesete obuću kojoj neće smetati prevelika vlaga, mada to možete i tamo da kupite.Ulaz u metro

Za one koji idu zbog šopinga, a u Singapur se većinom dolazi ili zbog toga ili se tek ostaje nekoliko dana jer ovde turisti presedaju na putu za Australiju, Novi Zeland i sve južnije i istočnije destinacije, onda vas čeka raj na zemlji. Od “Prade” i “Iv San Lorana”, preko “Gučija” i svih svetskih brendova čije delove odeće žarko želite u svom ormaru, sva roba je znatno jeftinija nego u Evropi jer je oslobođena poreza. Jedino vas niko neće razumeti ako u povratku budete imali više od 20 kilograma prtljaga, pa pripazite da vas ne uhvati šoping groznica. Za one koji su na proputovanju i koji ovde ostaju nekoliko dana tek da pomenemo da je zaista šteta provesti svo vreme u prodavnicama, jer u Singapuru ima svašta da se vidi. Neki delovi grada i znamenitosti nisu ni uvršteni među redovne izlete turističkih agencija, a lako ih je pronaći i biće vam puno srce kad se na takvom mestu nađete. Zato se unapred pripremite i obavestite, naročito ako ne ostajete dugo.

“Smoking area”

Pre nego što u ovim reportažama počnemo da obilazimo Singapur, da se još jednom vratimo na cigarete. Naznačite da želite “smoking room” ako ste pušač, jer ćete u suprotnom imati problema u hotelu, a ni u jednom nije dozvoljeno pušenje, osim u tim posebnim sobama. Naš je hotel bio pristojan, na lepom mestu, čist, ali u “sobi za pušače” nije mogao da se otvori prozor, pa eventualno da se nadate da kad ste uveče mrtvi umorni konačno stigli u sobu i zapalili pet odjednom jer u toku dana niste mogli nigde, da će klima uređaj malo da smanji koncentraciju duvanskog dima, ako je to uopšte moguće.

Nijedan šoping centar, restoran i retko koji kafić dozvoljava pušenje, ali ćete za to imati posebno naznačen prostor velikim natpisom “smoking area”. Mi smo na jedvite jade našli samo jedan kafić, koji je pola svoje bašte odvojio za pušače. Takođe, neka vam ne pada na pamet da zapalite cigaretu na ulici. To je strogo kažnjivo zakonom. Ovde ne prolazi ono srpsko “niko neće da nas vidi”, jer je čitav Singapur pod video nadzorom. Kazne su oko 250 evra, pa vi razmislite. Uostalom, ako su se već tako organizovali u ovom gradu, nema smisla da neki bahati turista krši pravila. Tražite kante koje su posebno dizajnirane za cigarete. Pored takve kante možete stati da popušite cigaretu. U suprotnom, sami građani će vas opominjati na jedva razumljivom engleskom da radite nešto “vrlo, vrlo loše”. Ipak, nevolja je što treba hodati kilometrima da biste uopšte nabasali na jednu takvu kantu, a da je pride i prepoznate. Ali, što se mora, nije teško. Ipak imate “smoking room”, nadoknadićete nikotin uveče. Ko se razmišlja da ostavi pušenje, boravak u Singapuru će biti odlična vežba.

Parkiranje koje se plaća samo

Za ovaj grad važi slogan koji moramo preneti na engleskom jer drugačije gubi smisao u prevodu: “In Singapore everything is fine.”, gde “fine”, osim što znači fino, dobro, označava i kaznu. Pa tako, živa istina, “u Singapuru se za sve plaća kazna”.

Jedan od dobrih primera je parkiranje. Zna se tačno gde može da se ostavi bicikl, a gde auto. Po tamošnjem zakonu, svaki automobil mora da ima poseban uređaj, preko kojeg se tačno zna gde ste auto ostavili, u kojoj ste zoni za parkiranje, da li ste prekoračili limite, a naplate vam se skidaju sa bankovnog računa. Sve radi samo, vas niko ništa i ne pita. S obzirom i na to da je grad pod video nadzorom, nemoguće je izbeći kaznu ako ste napravili prekršaj. Čik objasnite da ste ostavili bicikl na dva minuta ispred prodavnice tek da biste utrčali i nešto kupili – koga to zanima, znali ste da ne smete, pa platite. Naravno, nemojte da vam padne na pamet da prelazite ulicu na mestima koja za to nisu određena, taman posla. Svi će vas gledati kao divljaka koji nikad čuo nije za zelenog čiku na semaforu.

Jedan od znakova je posebno skrenuo našu pažnju: “Zabranjeno uriniranje”. Pa prvo se zapitate da li je moguće. Činjenica je da smo znak videli u indijskom delu grada gde, kažu, ne važe baš sva pravila, ali je stanovništvo više nego dobro “doterano” u red. Kazna za ovaj prekršaj je oko 500 signapurskih dolara, što dođe oko 250 evra.

No, verovatno delimično zahvaljući i svim ovim kaznama i restrikcijama, ovaj grad i deluje toliko dobro organizovano, čisto. Sve je moderno, bogato, uz bujnu svetlo zelenu, tropsku vegetaciju, i sve je na dugme, sve kao da radi samo, a vi ste tu tek da bi imao ko da koristi sva ta čuda tehnike…


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...