DVOROVI OPET OTVORENI ZA RAZGLEDANJE

Dragica Bajić

Svake subote i nedelje od 9. aprila do 31. oktobra u dva redovna termina, od 11 i od 14 časova, Dvorski kompleks će biti dostupan turistima

Izuzetno mi je zadovoljstvo da vam poželim dobrodošlicu u Dvorski kompleks Srbije. Moj deda, NJ.V. Kralj Aleksandar I izgradio je ovaj veličanstveni kompleks kao svoje zaveštanje našem dragom narodu... Povratkom moje porodice, kompleks je otvoren za javnost, tako da svako može da ga poseti i uživa u njegovim lepotama...Na svakom koraku u okviru kompleksa možete naići na ostatke koji svedoče o istoriji Srbije... i da se upoznate sa simbolima veličanstvene srpske kulturne baštine...Od srca vam želim dobrodošlicu!

S poštovanjem, Aleksandar IIAleksandar Karađorđević sa suprugom u Belom dvoru

Dvorski Kompleks na Dedinju u saradnji sa Turističkom Organizacijom Beograda i Turističkom Organizacijom Srbije otvoren je za javnost. Svake subote i nedelje od 9. aprila do 31. oktobra u dva redovna termina, od 11 i od 14 časova, Dvorski kompleks će biti dostupan turistima.

Obilasci Kraljevskog i Belog Dvora organizovani su tako da se posetioci uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča upoznaju sa istorijom, umetnošću i kulturom u prijatnoj dvočasovnoj šetnji Dvorskim kompleksom. U turi se obilaze velelepna zdanja Kraljevskog i Belog Dvora, kao i Dvorska kapela posvećena Svetom Andreju Prvozvanom, krsnoj slavi kraljevske Porodice.

Za sve informacije i rezervacije posetioci se mogu obratiti Turističkom informativnom centru u Beogradu, Knez Mihailova 6, tel: 011 328 -18 -59. Broj ljudi u grupi je ograničen na 50.


Dvorski kompleks

Dvorski kompleks dinastije Karađorđević prostire se na 134 hektara na najvišoj tački Dedinjskog brega, jednom od najprestižnijih delova Beograda. Okružuju ga izuzetni vrtovi i parkovi koje je projektovao čuveni francuski parkovski arhitekta Eduard Andre, zadužen za održavanje ogromnih istorijskih parkova Versaja. Ovih dana dvorski park krase procvetale magnolije izuzetne lepote.

Ova jedinstvena oaza mira i spokoja u srcu Beograda će vas odmah osvojiti čim prodjete kroz glavnu kapiju. Put vodi do Kraljevskog dvora pored male zgrade namenjene jedinici dvorske žandarmerije i pored kasarne gardijske jedinice na službi u dvoru i pored prve zgrade sagradjene u kompleksu, Slamnate kuće.

U palatama u okviru dvorskog kompleksa nalazi se više od 300 slika i preko 4.000 dela primenjene umetnosti iz umetničkih zbirki kraljevske porodice, uključujući odabrana dela domaćih i inostranih slikara, vajara i majstora primenjene umetnosti.


Slamnata kuća

Kraljevski dvor

Izgrađen je u periodu 1924-1929. godine ličnim sredstvima i po nalogu nj.v. kralja Aleksandra I (dede nj.k.v. prestolonaslednika Aleksandra II). Projektanti su bili arh. Živojin Nikolić i akademik Nikolaj Krasnov sa Kraljevske akademije. To je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu. U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena sv. apostolu Andreju Prvozvanom, koji je zaštitnik i krsna slava Kraljevskog doma. Kraljevski Dvor je bio dom kralja Aleksandra I i kralja Petra II. Danas je to dom nj.k.v. prestolonaslednika Aleksandra II i njegove porodice.


Kraljevski dvor

Beli Dvor

Zgrada Belog dvora je zidana po želji kralja Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove Petra (budućeg Kralja Petra II), Tomislava i Andreja. Kralj Aleksandar je očekivao da će njegovim sinovima biti potreban sopstveni prostor kada odrastu, ali ga je mučko ubistvo otrglo od porodice, a sudbina njegovih sinova je krenula drugim tokom. Maloletni kralj Petar II je postao novi gospodar Kraljevskog dvora, a dovršenjem započete zgrade Belog dvora pozabavio se njegov rođak, knez-namesnik Pavle. Zgradu, koja je građena od 1934. do 1936. godine, projektovao je arhitekta Aleksandar Đorđević. Kada je Dvor završen u njega se uselio knez-namesnik sa svojom porodicom u očekivanju kraljevog punoletstva. U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga i svečana trpezarija nameštena u stilu čipendejla.

Dvorska kapela Sv. Andreja Prvozvanog

U sklopu Dvora na južnoj strani nalazi se porodična crkva, koja je tremom sa stubovima povezana sa zgradom. Hram je posvećen sv. Andriji Prvozvanom - krsnoj slavi porodice Karađorđević. Uzor za gradnju je crkva Manastira sv. Andreja na Tresci u Makedoniji, koju je 1389. godine sagradio Andrija, sin kralja Vukašina. Crkva je projektovana i građena istovremeno kada i glavni objekat.


Dvorska crkva

Oslikavanje crkve je urađeno prema kartonima i crtežima koje je pripremila ekipa umetnika iz Udruženja umetnika Beograda. Ova grupa je po nalogu kralja Aleksandra I obišla većinu srpskih srednjovekovnih manastira sa zadatkom da na kartone prenesu (kopiraju) freske i životopise. Organizator je bio akademik Nikolaj Krasnov. Posle pripreme zidova, izvršeno je slaganje kartona i crteža a definitivnu odluku doneo je kralj Aleksandar I Karađorđević. Za oslikavanje životopisa u crkvi izabrani su slikari: Boris Obraskov, Nikola Majendorf, Vladimir Bičkovski, Rejtlinger i Evgenije Varun-Sekrat. Od ovih slikara tražene su potvrde o njihovim radovima na sličnim poslovima u srednjovekovnim manastirima i hramovima. Radovi u crkvi su trajali oko 36 meseci.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...