CRNI BISER PANONSKOG MORA

Tijana Ilić

Slučajno pronađen termalni izvor u Pomurju danas je centar slovenačkog banjskog turizma (foto: jutarnje kupanje u otvorenim bazenima sa toplom vodom)

Mali deo Panonske nizije koji pripada Sloveniji bio je dovoljan da se prepoznaju i na najbolji način iskoriste njene prirodne retkosti. Otkad je 60-ih godina prošlog veka kod sela Moravci, traženjem nafte, slučajno pronađena lekovita voda temperature 72 stepena Celzijusovih, počinje gotovo romantična pripovest o turističkom razvoju severoistočnog kutka ove zemlje. Voda je proglašena za prirodni lekoviti faktor već 1964. godine a lokalno stanovništvo je nekadašnje bazene u Moravskim Toplicama do danas pretvorilo u veliki kompleks pod nazivom „Prirodni park Terme 3000“.


Akvapark

Najveća dragocenost ovog predela je "crna" termomineralna voda koja miriše na naftu. Pored toga što se kupanje u ovoj vodi preporučuje kod reumatskih bolesti, povreda ekstremiteta, kožnih bolesti i hronične opstruktivne bolesti pluća, njeno dejstvo ispoljava se i kroz opuštajući efekat i opšte poboljšano stanje organizma i kod zdravog čoveka. Nezaboravan doživljaj u zimskim uslovima je kad se pre izlaska sunca kupate u vrućoj vodi u bazenima na otvorenom dok oko vas veje sneg, a voda isparava.

Uvreženo je mišljenje da je boravak u banji samo za starije ljude i da je neopisivo dosadno. Naprotiv, u Moravskim Toplicama toliko je aktivnosti na raspolaganju da se može desiti da ne stignete sve da oprobate. Tu je više od 25 kupališta različitih temperatura vode i hidro-efekata, akvapark, saune, tobogani, ležaljke pored bazena, "wellnes" programi za lečenje, negu tela i lepotu, klasične i tai masaže kao i paketi usluga za buduće majke i porodilje.


Kompleks otvorenih bazena

Za rekreaciju postoje tereni za košarku, tenis, hokej na travi, fudbal, biciklictičke i staze za šetnju, kao i golf igralište "Livada" sa 18 polja i mogućnošću pohađanja škole golfa. Ako vas ne drži mesto, možete obići vinske puteve i probati domaća vina ili otići u kupovinu u Mursku Sobotu gde su "outlet" prodavnice "Murine" garderobe.

U Moravskim Toplicama najviše je gostiju iz Austrije i Slovenije, kao i Hrvatske i Srbije. Boravak je prilagođen za svaki budžet, zavisno od smeštaja u bungalovima, kampu, hotelima i apartmanima. Cena polupansiona je od 39 evra dnevno u bungalovima, do 125 evra u hotelu sa pet zvezdica.


Bungalovi

U hotelu „Termal“ koji ima četiri zvezdice, postoje besplatne internet zone a za željne apsolutnog odmora postoji mogućnost donošenja doručka u sobu uz nadoknadu od 2,5 evra. Besprekorna čistoća i ljubaznost osoblja krase ovaj hotel a ono što ga izdvaja od ostalih slovenačkih banja je bogata kulinarska ponuda koja je uključena i u najjevtiniji smeštaj. Slovenci ne štede na hrani-švedski sto za doručak podrazumeva 12 vrsta peciva, kontinentalni, engleski ili niskokalorični doručak i dežurnu kuvaricu koja pred vama ispeče palačinke ili jaja na oko. Večera je po istom principu sa tri glavna jela, na primer teletina u sosu, morski pas na žaru i umak od divljači, zatim nekoliko hladnih predjela, više vrsta salata, voće i poslastice.

Popunjeni kapaciteti i stalni gosti najbolja su preporuka za ovu slovenačku banju. Boravak u njoj možda inspiriše nekoga da i u našem delu Panonske nizije zabode pijuk malo dublje i oslobodi još poneki biser nekadašnjeg mora.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...