AUDIO VODIČ NA BEOGRADSKOJ TVRDJAVI I KALEMEGDANU

Tekst i foto:   Dragica Bajić

Ukupno trajanje priča od 90 minuta o 39 tačaka na ovom kompleksu, nudi se na šest jezika

Javno preduzeće Beogradska tvrdjava, od danas nudi audio vodič za obilazak ovog kompleksa, kojim se individualnim posetiocima i grupama pruža mogućnost da se na najsavremeniji način upoznaju sa istorijskim i spomeničkim nasledjem Beogradske tvrdjave i grada Beograda.


Stambol kapija i Sahat kula

Sistem audio vodiča je veoma jednostavan. U spoljnoj Stambol kapiji može se iznajmiti aparat. Uz aparat posetioci dobijaju i mapu Beogradske tvrdjave i parka Kalemegdan u kojoj su ucrtane tačke o kojima postoji audio zapis, odnosno, snimljena zanimljiva priča o Kalemegdanu i Beogradskoj tvrdjavi, koje su ispričali stručnujaci. Šetajući kompleksom, posetilac nailazi na table sa brojevima i pritiskom na istovetni broj na uredjaju dobije traženu informaciju, odnosno zanimljivu priču.


Audio emiter, sa brojem 1

Audio vodič je dostupan na šest jezika: srpski, engleski, francuski, nemački, ruski i španski. Opisano je 39 tačaka, a ukupno trajanje priča je oko 90 minuta. Ovakav vid razgledanja muzeja, lokaliteta na otvorenom, istorijskih i arheoloških kompleksa i parkova, veoma je popularan u svetu a u Srbiji je po prvi put uveden upravo na Beogradskoj tvrdjavi.


Mapa Beogradske tvrdjave koju dobija posetilac

Aparat, inače izgleda kao prvi mobilni telefoni, dakle malo je veći i veoma jednostavan za rukovanje. Uzima se na revers, odnosno za njega se ostavlja neki lični dokument, a iznajmljivanje košta 300 dinara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...