Milioni praznih stanova u Kini

ML

Krajem avgusta ove godine, u Kini je bilo neprodatih stanova ukupne površine od 648 miliona kvadrata
(ilustracija, Poremećaje na kineskom tržištu nekretnina zapadni posmatrači rado tumače kao znak slabosti državne ekonomije)

Čak ni 1,4 milijarda stanovnika, koliko broji populacija zemlje s najvećim brojem žitelja na svetu, ne može da popuni sve prazne stanove kojih ima u velikom broju u celoj Kini! Na forumu u mestu Tung-Kuan, kako prenosi Rojters, ovaj frapantan podatak saopštio je bivši zamenik direktora kineskog statističkog zavoda.

Krajem avgusta ove godine, u Kini je bilo neprodatih stanova ukupne površine od 648 miliona kvadrata. To je, na primer, površina ukupno oko 7,2 miliona stanova, prosečne veličine od 90 metara kvadratnih!

Sektor nekretnina dugi niz godina je bio simbol rasta kineske ekonomije. Udeo ovog sektora činio je čak oko 30 procenata bruto produkta zemlje. Vreme kada se mnogo gradilo i prodavalo, međutim, prošlo je i sada je kupovina nekretnina gotovo zamrla...    

Pad na kineskom tržištu je počeo 2020. a još veći je bio godinu potom kada se u egzistencijalnom problemima našao kineski gigant stanogradnje Evergrand group (Evergrande Group) koji nije više mogao da isplaćuje svoje dužničke obaveze. Sada firma nastoji da se spasi posredstvom restrukturiranja. Ali, u problemima su i druge firme, na primer, Kantri (Country) garden holdings...

Ovaj broj neprodatih stanova ne obuhvata brojne rezidencijalno projekte, koji su već prodati ali nisu završeni zbog problema s likvidnošću graditelja. Ne uzima se u obzir ni mnoštvo stanova koje su zakupili špekulanti 2016, prilikom poslednjeg oživljavanja tržišta, koji su i dalje prazni.

Ovakvi podaci su, kako komentariše Rojters, u velikoj meri u suprotnosti sa zvaničnim izjavama o tome da je kineska ekonomija "otporna".

"Svaki čas se pojavljuju razni komentari koji predviđaju kolaps kineske ekonomije ali jedino što je kolabiralo je takva retorika, nikako kineska privreda", izjavio je na nedavnoj konferenciji za štampu, održanoj ovim povodom, zvanični portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...