KINESKA EKONOMIJA U PRVOM KVARTALU IMALA RAST OD PREKO PET POSTO

ML

Rast američke ekonomije je znatno niži nego kineske
(ilustracija, Procena je da će kineska privreda obimom prevazići američku za pet-šest , a najviđe 10 godina, foto Kineski radio internacional)

Kineska ekonomija je u prvom kvartalu ove godine zabeležila rast od 5,3 posto. Prognoze su se, kako javlja AFP, kretale oko 4,6 posto. U poređenju s poslednjim kvartalom lane, koji je po tradiciji najviši u godini, rast je iznosio 1,6 posto.    

Kina ima, posle SAD, drugu po veličini ekonomiju. No, rast američke ekonomije je znatno niži nego kineske, tako da će je kineska stići, kako se procenjuje, za najviše desetak godina, najverovatnije za pet-šest. Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država je najveća u svetu, s nominalnim BDP-om od 23.582.400 milijardi dolara, za njom je Kina (17.212.000). Daleko ispod njih su Nemačka i Japan.

 

1       SAD           23.582.400

2       Kina           17.212.000

3       Nemačka     4.429.838

4       Јapan           4.230.862  

 

Najnovije statistike mogu delovati umirujuće u vreme krize na tržištima nekretnina i smirivanja posle epidemije kovida 19, ukazuje agencija AFP.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...