U ITALIJI NAJVEĆE DOTACIJE ZA KUPOVINU ELEKTROMOBILA

ML

Ubuduće, vlada u Rimu dotiraće svaki novi elektromobil sa 13.750 evra
(ilustracija, Fiat 500 electric, foto Fiat Srbija)

Poznato je odavno da su Italijani najveći zaljubljenici u automobile, a ubuduće će to verovatno važiti još više - za elektromobile. Pre neki dan vlada u Rimu je, naime, saopštila, kako prenosi ANSA, da će ubuduće dotirati svaki novi elektromobil sa 13.750 evra! A to je, kao što je poznato, suma s kojom se može kupiti novi manji automobil na benzin ili naftu!

Italija spada u zemlje u kojima je udeo elektromobila među autima najmanji u EU. Na primer, 2022. udeo električnih ili tzv hibridnih tj na mešoviti pogon, činio je među prodatim vozilima svega 8,6 posto, dok je u EU čak 21,5 posto. Upravo da bi se promenio taj odnos u korist električnih auta, vlada priprema izrazite dotacije koje su veće nego u drugim zemljama Unije. Maksimalna dotacija tj od 13.750 evra dobiće se pod uslovom da kupac ima godišnja primanja visini do 30 hiljada evra (što je otprlike prosečna plata u ovoj zemlji).

Ove dotacije biće najveće u EU. U Nemačkoj je nedavno okončana finansijska potpora kupovine elektromobila usled nedostatka finansijskih sredstava. U Francuskoj, zemlji koja je poznata po sistmu finansijskih bonusa i malusa prema emisiji CO2 tj ugljendioksida, najveća dotacija iznosi iznosi svega pet hiljada evra tj 2,8 puta manje nego u Italiji.  

Prema dokumentu vlade, cilj ovog sistem dotacija jeste da "promeni iz temelja vozni park u Italiji koji je jedan od najstarijih u Evropi", s najmanje 11 miliona auta koji ispunjavaju normu Euro 3 ili nižu. Takođe, ovaj plan bi trebalo da podržava "porodice s nižim primanjima i kupovinu auta proizvodenih u zemlji". U Italiji se, između ostalog, sada proizvodi električni FIAT 500e, čija je klasična verzija poznata i proizvodila se kod nas u Kragujevcu, a možda se i dalje u manjim količinama prozvodi.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...