"TOJOTA" NAJVEĆI SVETSKI PROIZVOĐAČ AUTOMOBILA

ML

Prošle godine japanska kompanija prodala 11,2 miliona automobila što predstavlja apsolutni svetski rekord u godišnjoj produkciji
(ilustracija, Toiota East Fuji Centar za istraživanje i razvoj (Wikipedia By Charlie fong - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=141752810)

Japanska industrija automobila "Tojota" (Toyota) lane je povećala prodaju za 7,2 procenta tojest na 11,2 miliona, javlja agencija AFP, prema kojoj je to i apsolutni svetski rekord u godišnjoj produkciji. "Tojota" je tako, po četvrti put uzastopno, najveći svetski proizvodjač ispred svog već duže vreme najvećeg konkurenta, nemačkog "Folksvagena" (Volkswagen).

Japanski proizvođač lane je poboljšao situaciju među kooperantima i iskoristio stabilnu potražnju u Severnoj Americi, koja će, kako se očekuje, trajati i ove godine."Tojota" je u poslednje vreme imala, kako ovim povodom podseća agencija AFP, afere sa kompanijama-kćerima "Daihacu" (Daihatsu), "Hino Motors" i "Tojota Industriz" (Industries),  zbog nesaglasnosti u sertifikacionim testovima motora koje su mogle da štete globalnom imidžu u oblasti kvaliteta i bezbednosti. Zbog toga je predsednik kompanije Akio Tojoda izrazio "najiskrenije izvinjenje kupcima i akcionarima zbog svih neprijatnosti i nesravnjivosti u kompanijama Hino Motors  i "Tojota Industries i bojazni zbog mogućih i drugih nepravilnosti"  

"Folksvagen" je još ranije saopštio da je lane povećao prodaju za 11,8 posto tj na 9,2 miliona vozila i da računa u narednim  godinama na dvocifreni rast prodaje automobila zahvaljući, pre svega, porastu tražnje električnih automobila.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...