Kako Kina slama evropsku ekonomiju (2): EU pokrenula istragu protiv kineskih proizvođača, SAD upozorava na prekomernu proizvodnju Kine

Priredila N.J.

„Vidimo rastuću pretnju kompanija koje gube novac i koje će morati negde da prodaju svoju proizvodnju“, rekao je visoki zvaničnik američkog Ministarstva finansija o prekomernoj proizvodnji u ključnim sektorima u Kini
(Dženet Jelen stigla je u Guandžong, provincija Guandong, u četvrtak 4. aprila u posetu Kini, koja će trajati do 9. aprila 2024, izvor China Daily)

Američka ministarka finansija Dženet Jelen stigla je u četvrtak u Guangdžou, industrijsko čvorište na jugu Kine, sa oštrom porukom kineskim vlastima: “Proizvodite previše svega, posebno čistih energetskih proizvoda, i svet to ne može da apsorbuje”, prenela je agencija Rojters.

Kina preplavljuje svetsko tržište električnih vozila, baterija, solarnih panela, poluprovodnika i druge industrijske robe, što je rezultat dugog perioda velikih državnih subvencija i slabe domaće potražnje. Globalne cene za mnoge proizvode padaju, opterećujući proizvođače u drugim zemljama.

Pretnja Kini zbog niskih cena

„Vidimo rastuću pretnju kompanija koje gube novac i koje će morati negde da prodaju svoju proizvodnju“, rekao je visoki zvaničnik američkog Ministarstva finansija o prekomernoj proizvodnji u ključnim sektorima u Kini.

U nizu sastanaka sa visokim kineskim ekonomskim zvaničnicima, od petka do ponedeljka, Jelen će pokušati da jasno stavi do znanja da je višak proizvodnje nezdrav za Kinu i da izaziva sve veću zabrinutost u Sjedinjenim Državama, Evropi, Japanu, Meksiku i drugim velikim ekonomijama.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, takođe je rekao da će gospođa Jelen objasniti:

„Ako sada postoje trgovinske mere širom sveta, to nisu mere protiv Kine, to je odgovor na njihovu politiku.”

Ali izgleda da Peking udvostručuje ulaganje u dodatne proizvodne kapacitete u favorizovanim sektorima visoke tehnologije, što Evropi sve manje odgovara.

„Mislim da su se stekli uslovi za rast napetosti sa Kinom“, rekao je Bred Seser, bivši zvaničnik američkog ministarstva trgovine i trezora. G. Setser je dodao da bi upozorenja gospođe Jelen o kineskoj prekomernoj proizvodnji mogla biti prvi korak Bajdenove administracije ka nametanju novih tarifa ili drugih trgovinskih barijera za električna vozila, baterije i druge kineske proizvode.

Na putu za Guangdžou, Jelen je odbila da kaže da li će pojačati pretnju novim carinama tokom svojih sastanaka u Guangdžou i Pekingu sa kineskim vicepremijerom He Lifengom i guvernerom provincije Guangdong Vang Vejdžongom koji je takođe predsedavao novim projektima vrednim stotine milijardi dolara.

Evropske istrage kineskih firmi

Brisel je upravo najavio dve istrage protiv proizvođača za koje se sumnja da su imali koristi od subvencija koje su u suprotnosti sa propisima. Vest koja „odražava jačanje pozicije Evrope u pogledu jeftinog kineskog uvoza“, prenosi Fajnenšel tajms.

Prva  istraga EU tiče se konzorcijuma koji okuplja rumunsku grupu Enevo i nemačku podružnicu kineskog giganta Longi, svetskog broja jedan u oblasti proizvodnje fotonaponskih ćelija. Druga istraga tiče se dve podružnice Shanghai Electric-a, grupe koju direktno kontroliše kineska država.

Oba konzorcijuma su u konkurenciji za izgradnju fotonaponskog parka u Rumuniji, kapaciteta 110 megavata. Međutim, prema uredbi koja je stupila na snagu 2023. godine, kompanije moraju da obaveste Brisel o svom učešću na javnim pozivima „čija procenjena vrednost premašuje 250 miliona evra” i ako su koristile „najmanje 4 miliona evra stranih subvencija duže od prethodne tri godine“.

Za Evropsku komisiju, „postoje dosledni dokazi koji pokazuju da su dva konzorcijuma imala koristi od stranih subvencija koje narušavaju evropsko unutrašnje tržište“.

„Ove istrage imaju za cilj da očuvaju evropsku ekonomsku sigurnost i konkurentnost tako što će obezbediti da preduzeća na našem jedinstvenom tržištu budu zaista konkurentna i da igraju po pravilima“, objašnjava komesar za unutrašnje tržište Tieri Breton koji naglašava da su „solarni paneli sada od strateškog značaja za Evropu ”.

Inicijativa dolazi pošto je EU postavila sebi cilj da dostigne da najmanje 42,5% energije do 2030. godine bude iz obnovljivih izvora, dok trenutno taj odnos iznosi  22%, piše britanski ekonomski dnevnik.

Evropski proizvođači su već morali da zatvore fabrike zbog prevelike ponude jeftinih kineskih solarnih panela, podseća dalje Fajnenšel tajms. Ovo je posebno slučaj sa francuskim Sistovi, švajcarskim Meier Burger-om i norveškom REC grupom.

Kineska privredna komora Evropske unije izjavila je da je "veoma zabrinuta" zbog ovih istraga, uz napomenu da su postupci pokrenuti prema novim propisima usmereni samo na "kineske kompanije".

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...