Kina kupuje rudnike bakra po niskim cenama jer misli na budućnost

M. Lazarević

Druga po veličini svetska privreda nastavlja da na veliko kupuje po svetu - uprkos sadašnjim padajućim cenama bakra i njihovom neizvesnom daljem kretanju
(foto, rudnik Lomas Bejas u Čileu koji bi vlasnik, švajcarski Glenkor - rado prodao)

Džeri (Jerry) Tiao, potpredsednik Minmetalsa, drugog po veličini kineskog trgovca bakrom, izjavio je, kako javlja agencija AP, na svetskoj konferenciji rudarskih kompanija u čileanskom Santjagu, da "Kina ima malo nalazišta bakra i da jedini način kako da obezbedi dovoljne količine ovog metala jeste da investira u inostrane proizvođače". U tome aktuelna kriza eksplotacije i padajuće cene samo idu na ruku Kini...

Ukratko, najveće rudarske kompanije htele bi da prodaju neke rudnike kako bi makar malo snizile svoju zaduženost i promenile svoj dosadašnji komercijalni model, zasnovan na širokoj skali metala i druge robe s kojima se, bez obzira na kvalitet, trguje na globalnim tržištima. Kinezi će uskoro imati mogućnost da kupe upravo u Čileu, velikom, svetskom proizvođaču bakra, neki od rudnika ovog metala. Na primer, švajcarski Glenkor (Glencore) rado bi prodao rudnik Lomas Bejas (Bayas) a američki Friport MekMoran (FreeportMcMoRan) svoj većinski udeo u rudniku El Abra.

Minmetals je već vlasnik ogromnog rudnika bakra Las Bambas u Peruu koji je otvoren početkom ove godine.

"Takvih, velikih rudnika bakra je, međutim, sve manje, proizvodnja jedne tone bakra postaje sve skuplja", rekao je Tiao. A upravo u Peruu, koji je jako pogođen smanjivanjem tražnje za bakrom, nalaze se tri od najvećih pet rudnika ovog metala na svetu. Vlada ove zemlje našla se u velikim problemima - računala je u svojim planovima s cenom od 2,35 dolara za funtu bakra. Cena je poslednjih godina pala za četvrtinu, a od nedavno je čak padala i ispod dva dolara (juče je cena bila 2,08 dolara) Zato se očekuje da će Peruanci prodati bar jedan od svoja tri najveća rudnika.

Krajem prošle godine kineski komitet za kontrolu i nadzor nad državnom imovinom saopštio je da će spojiti Minmetals s kompanijom Metalurdžik korp ov Čajna (Metallurgical Coprp of China). To bi moglo ojačati pozciju Minmetalsa koga u u borbi za dobijanje rudnika bakra čeka konkurencija međunarodnih lanaca kakvi su, na primer, BHP Biliton (Billiton) i Rio Tinto, koji i dalje računaju s preokretom i rastom cena bakra.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...