Epl bi uskoro mogao vredeti preko bilion dolara

Milan Lazarević, PRAG

Magičnu granicu će, gotovo je sigurno, prvi probiti Epl (Apple), pitanje je samo da li će to biti za godinu ili dve…

Američka kompanija Epl bi mogla u roku do dve godine postati prva svetska firma čija tržišna vrednost prelazi bilion dolara (hiljadu milijardi). To zavisi od toga da li će akcije firme dostići vrednost od hiljadu dolara po komadu. Sada koštaju nešto više od 600 dolara.

iphone5

Ajfon 5

Analitičar kompanije Pajper Džefri (Piper Jaffray), Džin Minster (Gene Munster) predvidja da bi deonice Epla za godinu mogle vredeti 910 dolara. Na taj način je korigovao svoju prethodnu prognozu da će poskupeti na 718 dolara. Za sledeći korak do 1.000 dolara, deonicama bi, prema njemu, trebala još jedna godina.

Ovaj analitičar smatra da će motor rasta prihoda i profita biti i dalje Ajfon (Iphone), kao što je to bilo i prethodnih nekoliko godina posle čega je Apple postao najskuplja svetska firma. Minster računa da čak oko 70 posto ljudi koji već imaju Ajfon dve godine, namerava da kupi novi model telefona.

„To bi značilo da do 2015. godine oko trećine svih proizvednih Ajfonova je takoreći već u njihovom džepu“,  zaključuje on.

Iako će finansijske rezultate za prvi kvartal ove godine Epl saopštiti 24.aprila, već sada se skoro sa sigurnošću računa s rekordima. Procenjuje se da je prodato oko 33 miliona telefona po prosečnoj ceni od 630 dolara, tojest oko 10 posto više od prvobitnih predvidjanja.

„Smatramo da će tražnja za Ajfonom 4S na globalnim tržištima ostati jaka i to i s nastupanjem treće generacije Ajpoda“, dodao je Minster.

iphone4s

Ajfon 4s

Pedvidjanje Minstera objavljeno je samo dan pošto je Brajan Vajt (Brian White) iz Topki kapital marketsa (Topkea Capital Markets) saopštio da cenu akcije Epla od preko 1.000 dolara očekuje već u roku od godinu dana. Većina analitičara je, medjutim, u procenama bliža varijanti umerenijeg rasta koju zastupa Minster. Na to upućuju i dogovori sa kineskim kooperantima o povećanju njihovih cena kako bi se na taj način  povisile dosad veoma niske plate i poboljšali teški uslovi rada zbog čega je Epl trpeo oštre kritike.

Akcije Epla strahovito su ubrzale uspon lane u novembru kada su vredele oko 360 dolara. Pre toga su, od 90-ih, kada su vredele oko 80 dolara, imale umereniji ali, uglavnom, kontunirani rast. Firma je formirana pre 30 godina u jednoj garaži u kalifornijskom gradu Palo Alto…

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...