Privrednici neće u komoru

BM

Privrednici traže preispitivanje ustavne utemeljenosti zakona o Privrednoj komori Srbije, poručeno je sa jučerašnjeg foruma, uz preporuku ovom udruženju da ne treba Komora da ih obavezuje da postanu njeni članovi, jer oni sami znaju da procene svoj interes, već treba da im ponudi usluge koje su im potrebne i tako ih motiviše da joj se dobrovoljno priključe.

Obavezno članstvo koje uvodi Privredna komora Srbije od 1. januara 2017. godine je neustavno i može imati nesagledive posledice za privredu, ocenili su učesnici Foruma „Ustavna utemeljenost zakona o Privrednoj komori Srbije“.

Privrednici, koji su učestvovali na Forumu, ne pristaju na usvajanje obaveznog članstva u Privrednoj komori Srbije i poručili su da ne treba Komora da ih obavezuje da postanu njeni članovi jer oni sami znaju da procene svoj interes, već treba da im ponudi usluge koje su im potrebne i tako ih motiviše da joj se dobrovoljno priključe.

Predstvanici Privredne komore Srbije nisu se odazvali na poziv da prisustvuju ovom skupu, navedeno je u saopštenju organizatora, Business Info Group.

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti izjavio je da je obavezno članstvo neustavno i u suprotnosti sa zajamčenim pravom u Ustavu Srbije (član 55) da se ostane van svakog udruženja.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti predalo je, prema Manojlovićevim rečima, Ustavnom sudu Pedlog za ocenu ustavnosti obaveznog članstva u Privrednoj komori i da je 47 poslanika Skupštine Srbije podržalo ovaj predlog.

„Takođe, od Ustvanog suda je tražena mera zabrane izvršenja pojedinačnih akata i radnji, kako bi se onemogućila naplata članarine, pre nego što Ustvani sud oceni ustavnost obaveznog članstva. Naplata članarine može imati nesagledive posledice u poslovanju privrede, jer pojedina preduzeća plaćala bi članarinu u iznosu od 2,2 miliona dinara godišnje“, rekao je Manojlović.

Milan Knežević,direktor kompanije Modus naveo je godišnje troškove PKS i rekao da će za njega ta institucija ostati nelegitimna. Ukupni planirani prihodi Privredne komore Srbije u 2016. godini iznose 1,8 milijardi dinara. Prihodi na osnovu članarine iznose 590 miliona dinara a prihodi od promotivne aktivnosti privrede u inostranstvu iznose 13,2 miliona dinara.

„Kad se posomatraju rashodi za zarade, za naknade i ostala lična primanja u 2016. godini predviđeno je 496 miliona dinara a za predstavništva u inostranstvu 52 miliona dinara“, naveo je Knežević isitčući da je prosečna plata u PKS u 2016. godini iznosila 76.000 dinara i da plata predsednika PKS iznosi 167.000 dinara, a potpredsednici Komore imaju 150.000 dinara.

„U Srbiji se donosi niz nezakonitih zakona. Interese privrede niko ne zastupa u ovoj zemlji, mi privrednici smo amorfna masa, donose se mnogobrojni zakoni koji su protiv privrede“, izjavio je Knežević i pozvao sve privrednike da ne plaćaju obaveznu članarinu.

PKS-privrednici

Uroš Momirović, direktor kompanije „Mona“ je rekao da ne može da shvati da se u 21. veku nameće obavezno članstvo.

„Želimo da ostanemo van Komore jer ne vidimo da Komora zastupa interese privrede. Smatramo da PKS funkcioniše kao produžena ruka Ministarstva finansija“, rekao je Momirović ukazujući da su plate u javnom sektoru povećane na račun privrede i poručio državi da smanji poreska opterećenja, kao što su porez na rad i doprinosi, pa će tako i privrednici moći da povećaju plate svojim zaposlenima.

Miodrag Zec, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu istakao je da je potrebna racionalna reforma države. Komentarišući obrazloženje Komore, da je obavezno članstvo u inetresu privrede, Zec je rekao da će, ako je tako, privreda sama prepoznati svoj interes i nema potrebe prisiljavati je na članstvo.

Razmatrajući pitanje čemu služi Privredna komora Zec je rekao da ta institucija postoji samo „kao još jedna tačka u horskom pevanju“ i da nema drugu funkciju u društvu, a ni u privredi.

Biljana Stepanović, direktorka Business Info Group napomenula je da organizovanje ovog skupa ne predstavlja inicijativu protiv Privredne komore Srbije već da je raspravljanje o ovoj temi u interesu privrede, ali i čitavog društva, jer podstiče otvoren dijalog i sučeljavanje mišljenja, što je osnovna demokratska tekovina.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...