ELEKTROMOBILI IZ VIJETNAMA PRODIRU U EVROPU

ML

Vijetnamci idu tragom i primerom Kine. Vozila Vinfasta prvo su uvedena na tržišta Francuske, Holandije i Nemačke, a do kraja ove godine sigurno će stići i na sva ostala tržišta u zemljama EU
(ilustracija, model Vinfasta na osnovu saradnje sa BMV-om i Pininfarinom)

Vijetnamska fabrika automobila VinFast osnovana je 2017. a već sada u jednoj osmočasovnoj radnoj smeni, kako piše AFP, proizvodi 200 vozila. Cilj ove glavne fabrike koncerna u vlasništvu milijardera Pham Nhat Vuong jeste da do 2027. postigne godišnju proizvodnju i prodaju od oko milion automobila godišnje. To većini poznatih proizvođača nije uspelo ni za sto godina postojanja...

U svojoj ekspanziji Vijetnamci idu, naravno, tragom i primerom Kine. Vozila Vinfasta prvo su uvedena na tržišta Francuske, Holandije i Nemačke, a do kraja ove godine sigurno će ući i na sva ostala tržišta u zemljama EU.  

Vinfast je počeo da proizvodi automobile od 2019. godine, dve godine su trajale pripreme. Radi se o vozilima Vinfast LUX A2.0 (sedan više-srednje klase) i Vinfast president (auto za grad) - jedini sa benzinskim motorom, ostala su električna i mešovita. Fabrika se oslanja na nou-hau BeEmVea (BMW) a sarađuje Pininfarinom.

Zanimljivo je da u Evropi ovaj proizvođač u prodaji prvenstveno cilja na bivše socijalističke zemlje koje su dugo imale tradicionalne tesne veze sa Vijetnamom. U ovim zemljama i danas ima radnika koji su svojevremeno došli u "bratsku socijaističku zemlju", tamo zasnivali i porodice i tako ostali zauvek.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...