ČEŠKA KUPUJE OD SAD VOJNE AVIONE ZA 37,5 MILIJARDI EVRA

ML

Ukupni troškovi – nabavke, obuke i osposobljavanje za dejstvo - iznose oko 80 milijardi evra
(ilustracij, Lockheed Martin F-35 Lightning II, izvor Wikipedia))

Češka republika kupiće za svoju armiju od Sjedinjenih Država 24 aviona-lovca pete generacije „F-35“. Kako javlja češka agencija ČTK, radi se o dosad najvećoj vojnoj nabavci u istoriji ove zemlje. Ugovor o kupovini, koja će češke poreske obveznike koštati 150 milijardi kruna tj 37,5 milijardi evra, potpisali su danas u ambasadi SAD u Pragu češka ministarka odbrane Jana Černohova (Černohova) i američki ambasador Bijan Sabet.

Prvi avioni bi trebalo da stignu u Češku 2031. a svi do 2035. Američki bojni avion zameniće švedske lovce "gripen" koje je Češka iznajmljivala za 1,7 milijardu kruna godišnje.

Ovu nabavku je vlada usvojila početkom jeseni prošle godine. U ukupnu sumu terba dodati i sve troškove pripreme za delovanje u Češkoj tako da ukupni troškovi iznose 322 milijarde kruna tj oko 80 milijardi evra. Zaista impozantno i za države veće i bogatije od Češke. I odgovarajuće za države koje su usamljene i izvan političkih saveza.

I izvan tradicije mirotvornosti i trezvenosti koja se neguje u „zemlji dobrog vojnika Švejka“. 

Sa ovom kupovinom ne slažu se opozicione stranke koje smatraju da bi ovakva odluka trebalo da bude doneta bar dve-tri godine kasnije i to pod pretpostavkom da se situacija u svetu neće poboljšati.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...