BIZNIS PRITISKA NEMAČKU VLADU RADI KLIMATSKE TRANSFORMACIJE

ML

Vidi se da su vremena ekonomskog liberalizma daleko iza nas i da više ne može biti ekonomskog uspeha bez sposobne i aktivne vlade
(ilustracija, Tisen Krup je velika nemačka kompanija koja se sastoji od 670 manjih kompanija i koja zapošljava ukupno oko 185 000 radnika. Ovo je jedna od 54 velike fime koje u otvorenom pismu traže akciju nemačke vlade, foto https://www.thyssenkrupp-steel.com/)

ThyssenKrupp, Puma, Strabag, Miele, Deutsche Telekom, Rossmann, DM, Hugo Boss, Schwan-STABILO... samo su neke od 54 velike nemačke firme koje su potpisale zajedničko otvoreno pismo vladi kancelara Olafa Šolca (Scholz). U tzv Inicijativi za klimatsko gospodarenje traži se da se preduzme neophodna transformacija ekonomije u ovom pravcu i ističe da je biznis već dugo spreman za to.

Pritisak nemačkih firmi na vladu pojačava se, kako piše nemačka agencija DPA, već odavno. Vlada je bila primorana da pokrene tzv klimatsku transformaciju koju su, kako se ocenjuje u javnosti, prihvatila i velika i mala preduzeća ali se, zbog vladine nesposobnosti, akcija zaustavila.

Firme kritikuju uštede koje je iznudila presuda Ustavnog suda u Karlsrueu jer je faktički vlada protivpravno izdvojila 60 milijardi evra koje je prebacila iz tzv kovid fondova (sredstva odvojena na stranu i rezervisana za epidemije i duge vanredne sitacije). Preduzeća su nezadovoljna i zbog toga što vlada nije odredila dovoljno niske cene energije koje bi podržale konkurentnu sposobnost nemačke privrede, vodeće u Evropi.

Iz ovoga se jasno može videti da su vremena ekonomskog liberalizma daleko iza nas i da danas nema i ne može biti ekonomskog ni bilo kakvog drugog većeg uspeha bez sposobne i aktivne vlade.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...