KINA TUŽI SAD SVETSKOJ TRGOVINSKOJ ORGANIZACIJI ZBOG DOTACIJA ELEKTROMOBILA

ML

Kinesko Ministarstvo trgovine je navelo da je vlada u Pekingu najpre htela da dve strane same reše spor. Tek potom bi se prišlo revanš koracima koji mogu biti, na primer, u formi carina za američke elektromobile
(ilustracija, kineska misija u WTO u Ženevi, ističe da su američke subvencije diskriminacione)

Kina je u utorak podnela tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Sjedinjenih Država zbog dotacija u proizvodnji elektromobila i zahteva za regionalno poreklo delova auta. To je danas saopštila kineska misija u WTO u Ženevi, ističući da su američke subvencije diskriminacione. 

Kinesko Ministarstvo trgovine je navelo da je vlada u Pekingu najpre htela da dve strane same reše spor. Tek potom bi se prišlo revanš koracima koji mogu biti, na primer, u formi carina za američke elektromobile. No, o njihovom uvođenju Kina bi morala tražiti dozvolu od WTO koja bi onda bila obavezna da se saglasi sa zahtevom.

SAD su 2022. počele primenjivati zakon o snižavanju inflacije, najveće u poslednjih 40 godina, koji je imao ne samo to za cilj, nego i da smanji nejveći u istoriji deficit budžeta federalne vlade. Te mere su, međutim, prema tužbi Pekinga, dovele da sa američkog tržišta budu isključeni izvesni proizvodi iz Kine i drugih zemalja. 

Kina je, inače, o stupanju u WTO pregovarala čak 15 godina, a njen zahtev je usvojen 2001. Time se ova organizacija proširila na tržište najmnogoljudnije zemlje na svetu i druge po veličini bruto društvenog produkta (BDP). 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...