Nemačka: povećava se dotacija za elektroauto na 6.000 evra

M.L.

Dosad je dotacija iznosila 4.000 evra, pola dotacije pokriva država - pola proizvođač auta. Od 47 miliona registrovanih putničkih automobila u ovoj zemlji sada je svega 143 hiljada električnih
(Cilj nemačke vlade je da dogodine na putevima bude milion elektromobila)

Nemačka vlada planira od Nove godine osetno povećanje dotacija za kupovinu elektromobila, kao i s njihovim produženjem do kraja 2025. O tome javljaju nemački mediji, pozivajući se na dokumente pripremljene za preksinoćni sastanak kancelarke Angele Merkel i predstavnika nemačkih automobilskih kompanija.

Zvanični rezultati ovih razgovora nisu još objavljeni. Prema pomenutim dokumentima, dotacija na automobile s cenom ispod 40 hiljada evra povećaće se, sa dosadašnjih četiri, na šest hiljada evra. Kod automobila sa cenom preko 40 hiljada dotacija će iznositi pet hiljada evra. Sadašnji sistem dotacija, koji važi do kraja ove godine, nije predviđao dotacije za vozila skuplja od 60 hiljada evra.

Prema stavu vlade, jedna polovina dotacija bi se pokrila iz državnog budžeta, a druga iz sredstava proizvođača.

Povećanje dotacija je potrebno kako bi se ispunio cilj da iduće godine na nemačkim drumovima bude minimalno oko milion elektroautomobila. Sada ih je, međutim, od ukupno 47 miliona registrovanih privatnih automobila, svega oko 143 hiljade (0,328 %).


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...