SAD DRASTIČNO POVISILE CARINE NA UVOZ ROBE IZ KINE

ML

Za elektromobile carina čak 100 posto. Bajden izjavio da Kina "preplavljuje globalno tržište jevtinom robom čije cene drži nisko na veštački način"
(ilustracija, Automobili čekaju utovar na brod za izvoz u luci Jantai u istočnoj kineskoj provinciji Šangdong Foto: Sinhua)

Sjedinjene Američke Države povisile su carinu na uvoz žirokog dijapazona robe iz Kine. Najviše je, kako javlja Blumberg (Bloomberg), povećana carina na kineske elektromobile, sa dosadašnjih 25 posto na 100 posto. Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je ovim povodom da Kina "preplavljuje globalno tržište jevtinom robom čije cene drži nisko na veštački način".

Bajden nastoji da ojača domaću proizvodnju u kritičnim industrijskim granama i zato povećava carine, ne samo za elektromobile nego i u drugim oblastima, na primer, za poluprovodnike, baterije, opremu za solarne elektrane, pojedine minerale...

Za solarne elemente carina se povećava na 50 posto, tj dvostruko. Carine za mikro-čipove računara se povećavaju sa 25 na 50 procenata, a za zdravstvene proizvode i za neke proizvode od čelika i alumunijuma se čak utrostručuje tj sa 7,5 na 25 procenata. U slučaju elektroautomobila i još nekih drugih roba nove carine će se povećati već od početka leta, a kod drugih kasnije i to postupno, tokom naredne dve godine.

U Beloj kući se pretpostavlja da će se ove promene odraziti na kinesku robu u obimu od oko 18 milijardi dolara. Radi se o dosad najvećem povećanju carina na kinesku robu koje je ranije uveo prethodnik Bajdena Donald Tramp (Trump). A sve to čini najveća kapitalistička država koja se zaklinje u tržišnu privredu i slobodnu trgovinu...

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...