RAST SVETSKE PRIVREDE OVE GODINE - 3,1 POSTO

ML

Od razvijenih zemalja zaostajaće najviše u odnosu na prosek Nemačka, inače najveća evropska ekonomija, za koju se predviđa rast za ovu godinu od samo 0,2 procenta. Za celu evrozonu, u kojoj Nemačka ima ključnu ekonomsku ulogu, OECD je povisila procenu stope rasta na 0,7 posto
(ilustracija, Nemačka luka za pretovarm kontejnera u Hamburgu)

Organizacija za ekonomsku saradnju i i razvoj (OECD) povisila je procenu rasta globalne ekonomije za ovu godinu na 3,1 posto. U januaru ove godine ovogodišnji rast svetske privrede bio je procenjen na 2,9 posto.

S boljim izgledima ekonomskog rasta OECD računa i za iduću godinu kada se očekuje stopa od 3,2 posto (prethodno se računalo sa stopom od tri posto).

Od razvijenih zemalja zaostajaće najviše u odnosu na prosek Nemačka, inače najveća evropska ekonomija, za koju se predviđa rast za ovu godinu od samo 0,2 procenta, a za iduću godinu 1,1 posto. Za celu evrozonu, u kojoj Nemačka ima ključnu ekonomsku ulogu, OECD je povisila procenu stope rasta na 0,7 posto. To je 0,1 posto više nego u proceni od januara ove godine.

U svakom slučaju evropska ekonomija je i dalje dosta daleko od potrebnog ubrzanja ekonomskog rasta koji je duboko opao krajem protekle i početkom ove decenije i kaska iza "ostatka sveta". 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...