EPS spreman za prelazak u akcinarsko društvo

Izvor:   Beta

Elektroprivreda Srbije (EPS) je spremna za prelazak iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, a Vlada Srbija, kao vlasnik EPS-a, treba da odluči kada će se transformacija i dogoditi.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je spremna za prelazak iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, izjavio je generalni direktor te državne kompanije Dragomir Marković.

Marković je kazao da je sada na Vladi Srbije, kao vlasniku EPS-a, da odluči kada će se transformacija i dogoditi.

"Ako se EPS organizuje kao akcionarsko društvo ove godine, nakon toga će uslediti i podela besplatnih akcija građanima i bivšim i sadašnjim zaposlenima", kazao je Marković.

Restrukturiranje EPS-a, kako je dodao, započeto je 2008. godine, ali je usporeno sa početkom finasijske krize.

"Prvi korak je reorganizacija na kojoj se intenzivno radi, a sledi i transformisanje iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo", kazao je Marković.

Procenjuje se da će akcije EPS-a, koje će besplatno biti podeljene građanima, imati veću vrednost od besplatnih akcija Naftne industrije Srbije, koje su već podeljene, kao i akcija Telekoma Srbija, čija podela se očekuje ove godine.

Na sajtu EPS-a se navodi da je, prema vrednosti kapitala od 452 milijarde dinara na kraju 2010. i sa 34.130 radnika, uključujući zaposlene na Kosovu i Metohiji, Elektroprivreda Srbije bila najveće preduzeće u Srbiji.

Instalisana snaga kapaciteta za proizvodnju električne energije kojom raspolaže EPS iznosi ukupno 8.359 megavata, odnosno 7.124 megavata bez KiM, a u 2011. godini EPS je proizveo rekordnih 36 milijardi kilovat sati struje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...