Od danas skuplji električna energija i gas

Autor:   M.Ž.

U grejnoj sezoni, a od 1. novembra, domaćinstva u Srbiji se suočavaju sa trećim poskupljenjem električne energije u ovoj godini u iznosu od osam odsto. Od danas je i cena gasa viša za 10 odsto, dok je podizanje akciza na jedan deo proizvoda akuelno od 1. oktobra. Sve u svemu, ova novembarska korekcija cene električne energije je novi udar na džepove potrošača. (foto: Unsplash)

Elektroprivreda Srbije od danas počinje da primenjuje novi cenovnik isporučene elektične energije, prema kojem će kod dvotarifnih brojila jeftiniji kilovat električne energije, u takozvanoj zelenoj zoni, u koju spada potrošnja do 350 kilovata, koštati 2,277 dinara umesto sadašnjih 2,084 dinara.

Delimična uteha za građane je to što će sva domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto, u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, steći pravo na umanjenje računa za 20 do 40 odsto u narednih šest meseci.

Sa ovim prvim novembarskim danom počinju da važe i nove, za 10 odsto više cene gasa. U proseku cena po kubnom metru raste sa 43 na oko 47 dinara.

Prema procenama Srbijagasa, za prosečnu potrošnju od oko 400 kubnih metara, račun će biti veći za oko 1.200 dinara.

Od danas skuplji električna energija i gas
(Od 1. maja 2024. godine, električna energija bi trebalo da poskupi za još osam odsto,
a gas za deset procenata. Foto: Pexels)

Zašto dolazi do poskupljenja?

Stručnjaci za energetski sektor na različite načine tumače ovaj talas poskupljenja. Dok jedni tvrde da je u pitanju opravdana tržišna logika, drugi smatraju da rast cena pre svega znači udovoljavanje zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vezi sa stend-baj aranžmanom planiranim za Srbiju.

Podsećanja radi, u svom izveštaju objavljenom početkom leta Međunarodni monetarni fond je istakao da od 1. novembra građane Srbije očekuje novo poskupljenje električne energije za osam odsto i gasa za 10 odsto, dok će u maju 2024. godine uslediti nova poskupljenja sa istim procentima.

Takav zahtev MMF je obrazlažio time da je “potrebno dalje povećanje cena električne energije i gasa u novembru ove i tokom 2024. godine kako bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“.

U toku ove godine, potrošači električne energije u Srbiji su se već suočili sa dva poskupljenja. Prvo je nastupilo 1. januara kada se cena električne energije za domaćinstva povećala za osam odsto. Druga nivelacija cena usledila je 1. maja kada je električna energija za individualne potrošače još jednom poskupela za osam odsto.

Uz poslednju korekciju cene električne energije za domaćinstva, u istom procentu, dolazi se do računice  da se samo u ovoj godini cena kilovat-sata za indivudualne potrošače u Srbiji povećala za celih 24 odsto.

Izvori: Euractiv, Danas

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...