Globalna potrošnja uglja bliži se rekordu

M.L.

"Nekoliko zemalja u EU produžuje vek centrala na ugalj, kojima ističe vek trajanja i ponovo otvara zatvorene centrale na ugalj. Najveću dodatnu potrošnju uglja imaće Nemačka", zaključuje se u saopštenju IEA
(ilustracija, jedna od novih elektrana na ugalh u Kini)

Deficitarni, i sve skuplji zemni gas, dovodi do sve izrazitijeg povećanja proizvodnje uglja. Ove godine, prema prognozi Međunarodne organizacije za energiju (IEA), svetska proizvodnja mrkog uglja dostići će istorijski rekord iz 2013. a iduće godine postaviće se novi rekord.

Evropa, usled uticaja rata u Ukrajini, oživljava elektrane na ugalj i zato vodi u svetu po rastu korišćenja ovog goriva. To će, međutim, ubuduće biti teže jer uskoro počinje da važi, u međuvremenu doneta, zabrana Evropske unije za uvoz uglja iz Rusije.

IEA predviđa da će celosvetska potrošnja uglja ove godine porasti za jedan posto, tj na oko osam milijardi tona. Ali, to važi uz pretpostavku da će se do kraja godine oporaviti ekonomija Kine u kojoj je u prvoj polovine ove godine pala potršnja uglja za tri procenta. IEA, ipak, očekuje da će, zahvaljući drugom polugođu, ovogodišnja potrošnja dostići lanjsku.

Potražnja uglja raste u Indiji za sedam posto, koliko i u Evropskoj uniji, čija potrošnja čini, međutim, samo pet posto svetske. Još lane potrošnja uglja je porasla u EU za 14 posto. Razlog tome je rast cena gasa, kao i strahovanje od njegove nestašice u vreme napetosti oko isporuka. Nemačka, Holandija i Austrija su čak promenili svoj odnos prema uglju i računaju s tim da će ga koristiti više nego što su prvobitno računali.  

No, za iduću godinu računa se, ipak, da če potrošnja uglja u Evropi umereno pasti .

"Nekoliko zemalja u EU produžuje vek centrala na ugalj, kojima ističe vek trajanja i ponovo otvara zatvorene centrale na ugalj. Najveću dodatnu potrošnju uglja imaće Nemačka", zaključuje se u saopštenju IEA.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...