EPS ispravlja obračun kamate na neplaćene račune

BM

Julske račune za utrošenu električnu energiju EPS će potrošačima dostaviti bez iskazane kamate. Ispravku dosadašnjeg obračunavanja kamate na zaostali dug EPS će uraditi po izmeni softverskog programa, a kamatu na kašnjenje u naplati računa za utrošenu električnu energiju EPS će ubuduće obračunavati prema metodi prostog interesnog računa, tj. linearnim obračunom kamate.

Distribucije Elektroprivrede Srbije će julske račune potrošačima dostaviti bez obračunate zatezne kamate za poslednji mesec, saopšteno je danas iz Javnog preduzeća elektroprivreda Srbije uz najavu da će kamata na zaostali dug biti obračunata i iskazana u računima u narednom periodu.

Na proširenom sastanku direktora za trgovinu PD za distribuciju, predstavnika Pravnog saveta EPS-a i stručnjaka za informacione tehnologije, koji je danas održan u Jagodini, konstatovano je da zbog velikog broja dužnika i potrebe da se za nekoliko dana dostavi oko 3,5 miliona računa kupcima, kao i zbog složene izmene softverskih programa, nije moguće u kratkom roku primeniti novi način obračuna kamate.

U saopštenju se, takođe, ističe da će “Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije i njena privredna društva za distribuciju električne energije postupiti, kao i uvek, u skladu sa zakonom i odlukom Ustavnog suda Srbije u vezi sa neustavnošću odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate o načinu obračuna zatezne kamate za ispunjenje novčanih obaveza.”

Kamatu na kašnjenje u naplati računa za utrošenu električnu energiju JP EPS će ubuduće obračunavati prema metodi prostog interesnog računa, tj. linearnim obračunom kamate.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...