EPS ispravlja obračun kamate na neplaćene račune

BM

Julske račune za utrošenu električnu energiju EPS će potrošačima dostaviti bez iskazane kamate. Ispravku dosadašnjeg obračunavanja kamate na zaostali dug EPS će uraditi po izmeni softverskog programa, a kamatu na kašnjenje u naplati računa za utrošenu električnu energiju EPS će ubuduće obračunavati prema metodi prostog interesnog računa, tj. linearnim obračunom kamate.

Distribucije Elektroprivrede Srbije će julske račune potrošačima dostaviti bez obračunate zatezne kamate za poslednji mesec, saopšteno je danas iz Javnog preduzeća elektroprivreda Srbije uz najavu da će kamata na zaostali dug biti obračunata i iskazana u računima u narednom periodu.

Na proširenom sastanku direktora za trgovinu PD za distribuciju, predstavnika Pravnog saveta EPS-a i stručnjaka za informacione tehnologije, koji je danas održan u Jagodini, konstatovano je da zbog velikog broja dužnika i potrebe da se za nekoliko dana dostavi oko 3,5 miliona računa kupcima, kao i zbog složene izmene softverskih programa, nije moguće u kratkom roku primeniti novi način obračuna kamate.

U saopštenju se, takođe, ističe da će “Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije i njena privredna društva za distribuciju električne energije postupiti, kao i uvek, u skladu sa zakonom i odlukom Ustavnog suda Srbije u vezi sa neustavnošću odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate o načinu obračuna zatezne kamate za ispunjenje novčanih obaveza.”

Kamatu na kašnjenje u naplati računa za utrošenu električnu energiju JP EPS će ubuduće obračunavati prema metodi prostog interesnog računa, tj. linearnim obračunom kamate.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...