Francuska vlada predstavila „plan trezvenosti“: smanjiti potrošnju energije za 10 odsto bez „temperaturne policije“

Nataša Jokić, Strazbur

Nije nimalo izvesno kako će francuski građani prihvatiti ove mere štednje. One ni u jednom trenutku ne dovode u pitanje postojeći sistem privatizacije energije koji dramatično zaoštrava energetsku krizu, niti kolosalne dobiti energetskih kompanija koje se ponašaju kao “ratni profiteri” - upravo onako kako su se farmceutski giganti ponašali u vreme pandemije kovid-19
(ilustracija, Elizabet Born, predsednica francuske vlade u četvrtak je objavila plan štednje energije)

Francuska vlada predstavila je „plan trezvenosti“ čiji je cilj da se smanji potrošnja energije u Francuskoj za 10 odsto za dve godine i da se u međuvremenu obezbedi da zemlja preživi zimu bez isključenja gasa ili struje.

Pod geslom “uštedite novac i izbegnite zamračenje“, premijerka Elizabet Born okupila je juče oko 400 direktora uprava i poslovnih lidera iz svih sektora delatnosti. Svet sporta, rada, administracije, biznisa, industrije... Svi sektori su pozvani na predstavljanje vladinog plan “energetske trezvenosti” kako bi se Francuska pripremila za tešku zimu, bez ruskog gasa u situaciji kada su mnogi nuklearni reaktori zaustavljeni. Uz to, predsednica vlade Elizabet Born i predsednik Emanuel Makron ističu da žele da sprovedu jasnu politiku zaštite životne sredine iako kritike na ovu temu dolaze sa svih strana s obzirom da je javni prevoz i dalje skup ili jednostavno ne postoji u sredinama udaljenim od gradova.

Nije nimalo izvesno kako će francuski građani prihvatiti ove mere štednje. One ni u jednom trenutku ne dovode u pitanje postojeći sistem privatizacije energije koji dramatično zaoštrava energetsku krizu, niti kolosalne dobiti energetskih kompanija koje se, po mišljenju mnogih, ponašaju kao “ratni profiteri” - upravo onako kako su se farmceutski giganti ponašali u vreme panedemije kovid-19.   

fra-zatamnjeni-izlozi-s

Gašenje svetlećih reklama i zatamnjivanje izloga u prodavnica - jedna od obaveznih mera štednje

Ministri u rol kragnama

Među planiranim merama štednje je poziv građanima i preduzećima da manje greju i manje energije troše za osvetljenja. Na listi mera su i podsticaji za rad na daljinu, bonus od 100 evra za nove ko-prevoznike koji nude prevoz do još četiri putnika u zamenu za podelu troškova. Takođe - isključenje tople vode u upravama ili čak smanjenje temperature u opštinskim bazenima.

U Službenom listu je već objavljena uredba kojom se generalizuje gašenje svetla u prodavnicama i svetlećih reklama između jedan sat posle ponoći i 6 sati ujutro.

Vlada naglašava da se nije opredelila na prinudu kao način da se sprovede ambiciozni plan štednje već računa na odgovornost i svest Francuza.

Nastojeći da povrati uveliko poljuljano poverenje građana vlada se još pre objavljivanja mera odlučila da sama pruži primer pa su se tako premijerka i ministri pojavljivali na konferencijama za štampu u termo jaknama i rol-kragnama što je kod mnogih izazvalo podsmeh.

Ništa bolje nije prošao ni Bruno Lmer, ministar ekonomije poznat po gafovima, koji je novinarima rekao da je završeno sa  “dolće vita”. Što se tiče predsednika Makrona, on je u „čerčilovskom” stilu  izjavio da je “vreme obilja prošlo”.

Pod nazivom “Svaki gest je važan”, u ponedeljak, 10. oktobra, biće pokrenuta velika komunikaciona kampanja sa naglaskom na pet važnih mera koje građani mogu da primene. Među njima je ograničenje grejanja na 19°C u glavnim prostorijama, pa čak i na 17°C u spavaćim sobama, snižavanje temperature bojlera (na 55°C) ili kupovina programirajućeg termostata.

Bonusi za trezvenost

Domaćinstva se takođe pozivaju da odugovlače korišćenje određenih energetski intenzivnih uređaja, kao što su mašine za pranje sudova ili mašine za pranje veša, kako bi izbegli rezove tokom najveće potrošnje – uglavnom početkom večeri zimi. Kako podsećaju iz Vlade, svi treba da provere  da li su isključili uređaje koji nisu u upotrebi.

Da bi nagradila domaćinstva koja usvoje i primene ove mere, izvršna vlast namerava da podrži „bonus na trezvenost“ koji već nude određeni dobavljači energije. Nijedan iznos još nije objavljen – prenela je radio stanica Fransinfo.

Svakom novom korisniku koji se registruje na platformi za zajedničko korišćenje automobila biće ponuđen finansijski bonus za korišćenje ove usluge. Ovaj kredit, čiji bi iznos trebalo da bude oko sto evra, biće uveden od 1. januara 2023. godine. Ova pomoć se odnosi na putovanja na daljinu i dnevna putovanja.

Vlada takođe ohrabruje Francuze da se, „kada je moguće“, voze vozom i javnim prevozom, a ne automobilom. Posebno se preporučuje vozom, a ne avionom za profesionalna putovanja kraća od četiri sata.

Renoviranje zgrade tako da troši manje energije je dugoročan projekat. Da bi išao brže, izvršna vlast želi da se fokusira na mala renoviranja koja se nazivaju "brza pobeda" u državnim zgradama. Ove lakše investicije se često odnose na opremu kao što su efikasniji kotlovi, bolja izolacija ili jednostavnije LED sijalice ili čak pametni termostati. Za podršku ovom programu odvojeno je 150 miliona evra.

Kancelarije bez tople vode

Pošto rezervoari tople vode troše 10 odsto energije u javnim zagradama, vlada je najavila ukidanje tople vode u kancelarijama osim u slučajevima kada se  topla voda smatra „neophodnom“, na primer za tuširanje ili čišćenje.

Kancelarije u Francuskoj se ne smeju grejati iznad 19°C, kako je predviđeno Energetskim kodeksom od 2016. Ova mera će biti obavezna u javnim upravama. U preduzećima i lokalnim zajednicama to se snažno podstiče. Ukoliko situacija sa snabdevanjem električnom energijom postane suviše teška, maksimalna temperatura u javnim zgradama moraće da se svede na 18°C.

Gimnazije i lokalne vlasti već su pozvane da učine isto. Preporuka je da se u opštinskim bazenima grejanje spusti za jedan stepen, a u fiskulturnim salama za dva stepena. Nekoliko sportskih saveza odlučilo je da smanji vreme osvetljenja na stadionima.

Što se tiče javne rasvete, vlada namerava da obrazloži upotrebu osvetljenja na javnom autoputu, bilo da se radi o uličnim svetlima, ali i saobraćajnim znakovima. Ovo je zaista velika stavka rashoda za zajednice (oko 30% njihovog računa za energiju, podvlači vlada). Da bi se to uradilo, istražuje se nekoliko rešenja kao gašenje svetla usred noći, smanjenje intenziteta svetlosti, ugradnja automatizovanog LED osvetljenja itd.

Iako vlada ne primorava kompanije, one su ipak pozvane da sprovedu 15 mera za borbu protiv otpada, bolje upravljaju njihovom potrošnjom, podrže održivu mobilnost ili čak preispitaju organizaciju rada. U ovoj povelji nalazimo obaveze o temperaturi prostorija, unutrašnjem osvetljenju noću, izolaciji zgrada ili korišćenju vifi-a umesto mobilnih paketa u kancelariji.

Potpisivanjem ove povelje kompanije se obavezuju, na primer, da kombinuju poslovna putovanja i koriste vazdušni prevoz samo ako vozom moraju da putuju više od četiri sata. Kompanije će morati da se obavežu da će predstaviti plan trezvenosti socijalnom i ekonomskom odboru i sindikalnim delegatima. Biće imenovan i ambasador energetske trezvenosti – preneli su francuski mediji.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...