Eksplozija cene električne energije u Evropi - ušestostručene su za godinu dana!

ML

Nema znakova da bi rast cena struje mogao uskoro da uspori. "Već ove sedmice očekujemo novi skok cena struje", ističu analitičari
(ilustracija, samo za poslednja dva meseca udvostručena cena struje u Nemačkoj)

Cene električne enrgije u Evropi popele su se na novi rekord što je, prema analitičarima, u prvom redu posledica poskupljenja zemnog gasa. Cena ključnog terminskog ugovora o isporuci struje u Nemačkoj, kako javlja Blumberg, danas se na energetskoj berzi (EEX) popela za više od tri posto tj na 475 evra za megavatsat (MWH). U poslednje dva meseca ova cena se udvostručila, pa je sada skoro šest puta veća nego pre godinu dana. 

Na tržištu rastu bojazni od toga da li će Evropa tokom zime uspevati da prozvodi dovoljno struje za svoje potrebe. Situacija sa isporukama ruskog gasa Evropi se iskomplikovala sa početkom rata u Ukrajini i sankcijama koje je Evropska unija donela protiv Rusije. Prema analitičarima danske kompanije Enerži Denmark (Energi Danmark), zasad nema nikakvih jasnih znakova da bi rast cena struje mogao uskoro da popusti. "Već ove sedmice očekujemo novi skok cena struje", ističu analitičari.   

Cena ključnog terminskog ugovora o isporukama gasa za evropsko tržište u virtuelnom trgovinskom čvoru Titl Transfer Fasiliti (Title Transfer Facility - TTF) juče je porasla za četiri posto tj na 214 evra za megavatsat. Pre godinu dana bila je ispod 30 evra za megavatčas!

Rast cena struje u evropskim zemljama podiže inflaciju i povećava troškove kako preduzeća tako i domaćinstava. Evropske vlade, kako ističu, čine sve što mogu kako bi ublažilie posledice rasta cena struje.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...