Povodom straha Francuza od isključivanja struje: „Ne paničite, beskorisno je“

Nataša Jokić, Strazbur

Isključenja će trajati najviše dva sata, ujutru i uveče, i mogla bi da pokriju 60 odsto stanovništva u periodima najveće potrošnje
(ilustracija, Uputstvo Francuzima kako da koriste vebsajt Ekovat za predviđanje i potrošnje električne energije i najave isključenja)

Francuska razmatra isključenja struje ove zime, ako postane previše hladno. I druge evropske zemlje se suočavaju sa istim problemima. U Francuskoj, međutim, juče kao da je kap prelila času: Loran Merik, portparol distributera struje Enedis, izjavio je da pacijenti sa visokim životnim rizikom, koji kod su kod svojih kuća imaju respiratore, neće biti "prioritet" prilikom isključenja struje.

U slučaju nestanka struje planiranog za narednih nekoliko nedelja, dotične osobe moraju da se prijave Regionalnoj zdravstvenoj agenciji (ARS). Dva dana pre bilo kakvog nestanka struje, Enedis će kontaktirati ove pacijente sa visokim vitalnim rizikom. „Pozvaćemo ih, poslaćemo im SMS, mejl, da vidimo da li su preduzeli mere predostrožnosti“, objasnio je Merik.

fra-elektro-majstor-2-s

Radnik francuskog operatera električne energije Enedis, popeavlja električne vodove u Plozevetu u Bretanji

„Glupa debata“ o isključenjima struje

Izjava portparola odmah je izazvala brojna reagovanja. Lekari su su bili ljuti: „Kako je moguće da neko ko je na respiratoru ne može da ima struju koja mu je potrebna. To je apsolutni skandal”.

Političari iz opozicije: „Isključenje struje, nestašica paracetamola (protiv temperature), nekvalifikovani profesori zaposleni u školama, hitne pomoći zatvorene u velikim gradovima, inflacija od 12 odsto u sueprmarketima. Šta biste rekli da se ovo dešava u vreme kada je levica na vlasti?“

Konačno, oglasio se i predsednik Makron iz Albanije, gde je učestvovao na samitu EU – Zapadni Balkan. Oštro je kritikovao „glupu“ debatu oko „scenarija straha“ o potencijalnim isključivanjima struje ove zime.

„Treba prestati sa svim tim! Mi smo velika zemlja, imamo odličan energetski model, izdržaćemo ovu zimu uprkos ratu. I molim sve da rade svoj posao“, rekao je predsednik Makron po dolasku na samit u Tirani. „Posao elektrodistribucije je da vodi elektrane; posao vlade je da planira. Svačiji posao je da se ponaša trezveno“, dodao je on.

Plan za teške bolesnike

Regionalna zdravstvena agencija i službe elektrodistribucije identifikovali su u Francuskoj skoro četiri hiljade pacijenata koji su u teškom zdravstvenom stanju i zbrinuti kod kuće, preneli su mediji.

U slučaju signala „crveni ekovat“, koji je poslat tri dana pre nestanka struje, menadžeri će kontaktirati zainteresovana lica da provere da li su obavešteni.

Uspostaviće se koordinacija između regionalne zdravstvene agencije i distributera Enedis. Zajedno će proveriti da li se ovi pacijenti nalaze u zoni gde raste opterećenje i da li imaju nezavisno napajanje više od dva sata. Hitna pomoć će po potrebi prevesti pacijente do najbliže zdravstvene ustanove. Regionalna zdravstvena agencija poziva najugroženije osobe da se informišu o procedurama hitne hospitalizacije.

Prema navodima vlade, prekidi struje će biti ciljani i ne bi trebalo da traju duže od dva sata. 

Problem je što je francusko javno zdravstvo u velikim teškoćama, takoreći razbijeno – letos su čak i centri hitne pomoći u velikim gradovima, kao Bordo i Tuluz, zatvarale vrata u osam uveče. U udaljenim seoskim poručjima nema lekara, u bolnicama medicinske sestre i bolničko osoblje su preopterećeni, nema dovoljno vozača… Kako će funkcionisati u praksi najavljeni plan vlade ?

Već prošle subote predsednik je Francuzima poručio: „Ne paničite, beskorisno je“. Premijerka Elizabet Born ponovila je juče da njena vlada čini „sve“ da izbegne „nestanke struje“, ali da predviđa „sve scenarije“. Zato je vlada krajem novembra poslala cirkularno pismo prefektima (policijsko-administrativna uprava) da se pripreme.

Isključenja će trajati najviše dva sata, ujutru i uveče i mogla bi da obuhvate 60 odsto stanovništva u vreme najveće potrošnje. Predsednik Makron je prošle subote naglasio da je reč za sada samo o „fiktivnom scenariju“, dodajući da je „normalno da se vlada pripremi za ekstremni slučaj“ .

Upozorenja pa - rezovi

Ostaje mnogo pitanja koje postavljaju vlasnici električnih automobila, škole (gde će biti deca ujutru između 8 i 10 sati kada se isključi struja), kakve će biti posledice po ekonomiju, kako će preduzeća organizovati promenu radnog vremena i da li će to biti usklađeno sa vremenom održavanja nastave za decu zaposlenih… Najava potencijalng zatvaranja škola stavlja roditelje pred velike probleme – ko će im čuvati decu.

U slučaju veoma napete situacije u elektroenergetskom sistemu, posebno u januaru, „električna vremenska prognoza”, EcoVatt, emitovaće crveni signal tri dana unapred kako bi upozorio na rizik od ciljanih i privremenih isključenja, tako da svi preduzimaju mere da ih izbegnu.

Ako potrošnja ne opadne nakon što se izda crveni signal, rotirajući dvosatni rezovi, organizovani po delovima teritorije bili bi "neizbežni", preneli su mediji.

Da bi se izborila sa energetskom krizom, posebno zbog rata u Ukrajini, Evropska komisija je letos podnela strateški plan za sve države članice, čiji je cilj da se do marta 2023. godine ukupna potražnja za gasom u Evropi smanji za 15 odsto.

„Epoha obilja završena“

Kao jedan od ključnih energetskih problema u Francuskoj navodi se da je od ukupno 56 nukelarnih reaktora u atomskim centralama, čak 20 na remontu.

Francuska i Nemačka i druge zemlje EU postigle su dogovor da u slučaju nedostatka električne energije solidarno međusobno razmenjuju struju. Ovo rešenje neće biti lako primeniti u situaciji kada se više zemalja istovremeno nađe pred problemom manjka struje.

Ono što realno preti Francuskoj i drugim evropskim državama nije toliko nestašica koliko skupoća struje. Ovo je problem sa kojim vlada teško može da izađe na kraj. Vlada ne može da blokira cene struje jer je, sa još 53 države, potpisnica ugovora o Eneregtskoj povelji iz 1994. godine. Ukoliko država donosi odluke koje nisu u skladu sa investicijama energetskih preduzeća ili smanjuju njihovu projektovanu dobit – ona se izlaže opasnosti da je ta preduzeća tuže pred arbitražnim (privatnim) sudovima i traže odštetu.

Situaciju ne poboljšava ni činjenica da su cene električne energije uvek indeksirane u odnosu na cenu gasa.

U ovakvom kontekstu sve je više preduzeća koje se iz Evrope sele u SAD gde im plan predsednika Bajdena protiv inflacije nudi veće pogodnosti i sigurnost da će moći da plate račune za struju.

Francuski predsednik se prošle nedelje vratio iz posete Vašingtonu gde ga je predsednik Bajden svečano dočekao. U suštini, predsednik Bajden nije ponudio ništa što bi umirilo strah od seobe investitora i industrije iz Evrope u SAD. To dodatno potvrđuje da je Makron bio u pravu kada je krajem leta poručio Francuzima da je „epoha obilja završena“.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...