Energetska kriza u EU: Francuska će pomoći Nemačkoj koja će zauzvrat morati da se vrati nuklearkama i uglju

Nataša Jokić, Strazbur

Nama je važno da Nemačka bude u mogućnosti da nam isporuči struju kada nam bude potrebno i da možemo da joj isporučimo gas kada je njoj to potrebno – rekla je Anjes Panie-Runašerm francuska ministarka za energetsku tranziciju
(ilustracija, Nuklearna elektrana firme RWE u blizini Kelna)

Francusko Ministarstvo za energetsku tranziciju potvrdilo je da će Francuska stati uz Nemačku u slučaju nestašice gasa ove zime. Pariz se obavezao da će " podići svoje izvozne kapacitete na najvši nivo - na 130 gigavat sati dnevno", preneli su francuski mediji pozivajući se na izvor iz kabineta Anjes Pannie-Runašer ministarke za energetsku tranziciju.

Ova obećana maksimalna količina predstavlja 46 teravati godišnje što je jednako pet odsto godišnje potrošnje gasa u Nemačkoj.

Gas za nuklearke?

Iako su zalihe gasa u Francuskoj dostigle 75 odsto, postoje tehnički problemi koje treba rešiti da bi Nemačkoj kroz gasovod mogle da se isporučuju veće količine.

Pre svega, potrebno je promeniti tok postojećeg gasa koji je do sada, uglavnom, prolazio kroz pograničnu stanicu Obergailbach-Medelsheim i to u pravcu iz Nemačke ka Francuskoj. Uz to, u Francuskoj se u gas ubrizgava sumpor kako bi mu dao miris koji upozorava potrošača u slučaju curenja. U Nemačkoj je ova praksa zabranjena - gas je bez mirisa kako bi se olakšala njegova upotreba u industriji tokom procesa proizvodnje. 

Suočen sa pretnjom nestašice, Berlin je spreman da primi gas iz Francuske u kratkom roku, bez obzira na njegov miris a u narednih osamnaest meseci trebalo bi da bude izgrađena stanica za uklanjanje mirisa.

Pokazujući svoju solidarnost Francuska indirektno obavezuje Nemačku da preispita svoj program zatvaranja poslednje tri preostale nuklearne centrale planiranog do iduće godine.

„Nama je važno da Nemačka bude u mogućnosti da nam isporuči struju kada nam bude potrebno i da možemo da joj isporučimo gas kada je njoj to potrebno“, rekla je Anjes Panie-Runašerm, francuska ministarka za energetsku tranziciju.

Kako Nemci da proizvedu struju?

Da li će Nemačka moći da garantuje da će Francuskoj uzvratiti solidarnost bez pribegavanja nuklearnoj energiji? Rezultati novog testa izdržljivosti nemačke elektroenergetske mreže trebalo bi da budu poznati u narednim nedeljama – prenose francuski mediji.

Što se tiče moćne federacije nemačke industrije (BDI) odgovor je jasan.

„Nemačka treba da obezbedi što više energije, i to iz svih raspoloživih izvora“, rekao je Volfgang Nidermark, član upravnog odbora organizacije poslodavaca.

Nemački ekolozi prihvatili su u ponedeljak produženje rada na nuklearne elektrane “Isar 2“ u istočnoj Bavarskoj na šest meseci u slučaju opasnosti od nestašice struje sledeće zime.

Nuklearna elektrana „Isar 2“ bi trebalo je da bude zatvorena pre 2023. godine, nakon odluke kancelarke Angele Merkel da zaustavi civilnu nuklearnu energiju u zemlji posle katastrofe u Fukušimi u Japanu 2015. godine.

Sada je ovo novi udarac za Zelene koji su već morali da prihvate privremeno aktiviranje termoelektrana na ugalj kako bi se nekako izašlo na kraj sa skokom cena ruskog gasa.

Ekolozi su prinuđeni da pristanu da ova nuklearka radi još šest meseci kako bi nadoknadili mogući nedostatak ruskog gasa za proizvodnju struje.

Prema informacijama iz dnevnika Suddeutsche Zeitung, “zeleni“ nemački ministar ekonomije Robert Habek postavio je uslov: da koristi nadmašuju rizike, što će se utvrditi u predstojećem opštem stres-testu izdržljivosti elektro-mreže.

Zeleni su i dalje protiv generalnog produženja rada nuklearki i kupovine novog nuklearnog goriva, što neki nemački konzervativci počinju sada da zahtevaju.

Sve manje ruskog gasa...

Ruska kompanija Gasprom saopštila je početkom nedelje da ponovo smanjuje snabdevanje kroz gasovod Severni tok 1, od 27. jula, na 20 odsto njegovog punog kapaciteta, tvrdeći da je razlog problem sa održavanjem. Nemačka vlada odbacila je taj argument i smatra da je reč o izgovoru i političkoj odluci da se izvrši pritisak na Zapad u kontekstu rata u Ukrajini.

Suočena sa eksplozijom cene gasa, nemačka vlada je 19. juna objavila da će koristiti elektrane na ugalj uprkos njihovoj ekološkoj štetnosti.

Ova najava bila u suprotnosti sa onim što je Robert Habekm ministar ekonomije iz redova Zelenih najavio u februaru 2022. godine, obećavajući da će se ugalj ugasiti do 2030.

“Neophodno smanjiti potrošnju gasa“, objasnio je on.

 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...