EU: Plan investicija u energetske mreže od 584 milijarde evra

ML

Na taj način bi trebalo, kako javlja Blumberg, da se savlada očekivani nagli priliv električne energije iz obnovljivih izvora
(ilustracija, Evropska komisija ističe da je čak 40 posto distributivnih mreža u Evropi starije od 40 godina)

Evropska komisija (EK) ima plan prema kome će se investirati fantastična suma od 584 milijarde evra za generalnu popravku i modernizaciju energetskih mreža u zemljama članicama. Na taj način bi trebalo, kako javlja Blumberg (Bloomberg), da se savlada očekivani nagli priliv električne energije iz obnovljivih izvora. Ključnu ulogu u realizaciji ovog superambicioznog plana treba da ima Evropska investiciona banka (EIB) mada nije dosad ništa približno donosila niti zamišljala.

U okviru tog plana primat imaju prekogranične veze s ciljem da se na prvom mestu pojača integracija energije iz obnovljivih izvora na moru. EK ističe ovim povodom da je čak 40 posto distributivnih mreža u Evropi starije od 40 godina. Pritom, očekuje se da će se potrošnja električne energije do 2030. povećati za 60 posto.  

Mreže se moraju prilagoditi decentralizovanije, digitalizovanijim i fleksibilinijim sistemom u kome će biti milioni solarnih panela na krovovima. A to je posao koji je povezan i s političkim radom i ekološkom propagandom.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...