EPS gradi nove i modernizuje postojeće kapacitete

BM

EPS jasno prepoznaje ključne ciljeve razvoja enegetskih poltiika u Evropi i okruženju, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije prilikom obilaska kopa Polje „G" u RB „Kolubara", dok je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS istakao da je potpuno promenjena slika strategije EPS-a - umesto da se gase blokovi i smanjuju kapaciteti, grade se novi i modernizuju postojeći.

Rudari EPS-a su u 2019. godini postigli izuzetne rezultate i proizveli oko pet odsto više uglja nego u 2018. godini, što je osiguralo stabilnost energetskog sistema Srbije, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS i najavio nove investicije EPS-a u 2020. godini.

„EPS je 2019. završio sa gotovo pet odsto većom proizvodnjom uglja nego u 2018. Proizveli smo oko 38,5 miliona tona uglja, a rudari RB „Kolubara" iskopali su oko 30 miliona tona. Termoelektrane su proizvele oko tri procenta više električne energije nego u 2018. godini“, rekao je Grčić prilikom obilaska kopa Polje „G“ sa Aleksandrom Antićem, ministrom rudarstva i energetike Srbije.

Antić je istakao da EPS jasno prepoznaje ključne ciljeve razvoja enegetskih poltiika u Evropi i okruženju.

„Zato čuvamo šta imamo, ali ne tako što ćemo da se busamo u grudi, već zato što ćemo da modernizujemo i povećamo efikasnost i podignemo standarde. Potpuno je jasna vizija moderne “Elektroprivrede Srbije” koja će se ostvarivati kao i drugi ciljevi što se ostvaruju“, poručio je Antić.

eps

Govoreći o značaju kolubarskog kopa Polje „G“ Grčić je rekao da „EPS počinje da kopa kvalitetniji ugalj, što je veoma značajno za termoelektrane. Izmešteno je oko sedam kilometara Ibarske magistrale i potpuno je završena nova trasa saobraćajnice. Očekujemo da će uskoro biti puštena u saobraćaj. To je preduslov za napredovanje Polja „G“ i otkrivanje novih količina uglja“.

Grčić je podsetio da je počela proizvodnja otkrivke i na novom kopu „Radljevo“, na čije otvaranje se čekalo 40 godina. U rudarskom sektoru je u toku izrada projekata za nabavku dva nova BTO (bager-traka-odlagač) sistema, koji će značajno podići proizvodnju otkrivke u Kolubari.

„Kolubarski kopovi u 2020. godini dobijaju novi oblik, što je izuzetno značajno za sigurnost proizvodnje uglja i električne energije“, istakao je Grčić i najavio da u 2020. godini EPS čekaju ozbiljni projekti.

Grčić je dodao da se radi na nastavku projekta izgradnje bloka od 350 megavata u Kaleniću, u TE „Kolubara B“.

„Ovaj projekat je koncipiran i započet osamdesetih godina, ali je sticajem okolnosti prekinut. Stručnjaci iz EPS-a i ljudi koji vole ovu kompaniju sada su napravili presek, urađena je i pozitivna studija izvodljivosti. Projekat je podržao Aleksandar Vučić, predsednik Srbije“, rekao je Grčić i naglasio da je potpuno promenjena slika strategije EPS-a - umesto da se gase blokovi i smanjuju kapaciteti, grade se novi i modernizuju postojeći.

Čestitajući svim zaposlenima Novu godinu Grčić se posebno zahvalio rudarima koji u EPS-u rade svakog dana, 24 sata dnevno, bez obzira na doba godine i vremenske uslove.

„Oni su ti koji moraju da proizvode ugalj da bi Srbija imala struju i oni to rade veoma uspešno“, naglasio je Grčić.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...