ODREDITI ULOGU EPS

Autor:    A. Muslibegović, KWh

Šta nacrt zakona o energetici donosi za Elektroprivredu Srbije
Rad na Nacrtu novog zakona o energetici od suštinskog je značaja za „Elektroprivredu Srbije“, a među ključnim temama koje proizilaze iz ovog dokumenta su otvaranje tržišta i obaveze preuzete Ugovorom o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope. Nacrtom novog zakona o energetici, pred ostalog, obezbediće se usaglašavanje važeće regulative sa standardima Evropske unije, a naročito sa  Direktivom „72“, u pogledu otvaranja tržišta električne energije.

Kako za naš list ukazuje Milan Vučetić, pomoćnik direktora u Direkciji EPS za pravne poslove i ljudske resurse, EPS je do sada, na osnovu odluke o osnivanju, u skladu sa Zakonom o energetici i  Zakonom o javnim preduzećima imao utvrđenu obavezu snabdevanja tarifnih kupaca, kao delatnosti od opšteg interesa. U obavljanju ove delatnosti EPS je dužan da obezbedi neophodne uslove za redovno i sigurno snabdevanje tarifnih kupaca. EPS bi  u novoj ulozi, sa jedne strane i dalje bio u obavezi da obezbedi sigurnost snabdevanje, dok bi sa druge strane trebalo da se aktivno uključii na tržište električne energije.

- To nije lako ni propisati, ali ni realizovati i radna grupa, koja je radila na ovom nacrtu, imala je težak zadatak, jer se radi o kompleksnom zakonu koji obuhvata ceo energetski sektor – kaže Vučetić. – Ovaj zakon pored usklađivanja sa regulativama EU, treba da nađe svoje mesto u postojećem pravnom sistemu Srbije, uz zaštitu državnog i društvenog interesa u ovoj oblasti.

Što se tiče EPS, cilj je da obezbedi redovno snabdevanje malih kupaca i uspešno učestvuje na tržištu. Kako naglašava Vučetić, ne bi valjalo da se naša kompanija na tržištu nađe kao bokser vezanih ruku.

- Ta opasnost preti imajući u vidu postojeći pravni okvir u kojem bi se EPS našao nakon donošenja zakona i zato smo ukazali da su neophodne i odgovarajuće izmene Zakona o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa i Zakona o javnim nabavkama – objašnjava naš sagovornik. - Te izmene treba uraditi najkasnije do trenutka otvaranja tržišta, odnosno 1. januara 2013. godine. U slučaju da ne dođe do tih izmena, EPS ne bi mogao da ravnopravno učestvuje na tržištu električne energije, odnosno da prodaje i kupuje električnu energiju pod najpovoanijim tržišnim uslovima. Trgovina električnom energijom na kraće periode, dan unapred i satna trgovina,  trebala bi da EPS omogući značajan prihod i samim tim uspešnije poslovanje.

Pomoćnik direktora u Direkciji EPS za pravne poslove i ljudske resurse, smatra da je to važno ne samo za EPS i zaposlene, već i za sve građane i državu. Cilj je da imamo jaku elektroprivrednu kompaniju koja će svojim postojanjem i radom omogućiti da imamo stabilno tržište, koje je preduslov  za razumnu regulisanu cenu električne energije U protivnom, EPS bi bez mogućnosti razvoja i odgovarajuće tržišne pozicije, brzo posustao. Tada, prema rečima Vučetića, EPS ne bi mogao da odgovori obavezama za koje je osnovan.

- Suštinska sugestija koju smo imali u odnosu na nacrt je da se iz zakona jasno prepozna uloga JP EPS - kaže Vučetić. –  Predlog je da JP EPS, ili privredno društvo koje osnuje ima obavezu javnog snabdevanja u kom slučaju bi JP EPS nabavaljao celokupnu energiju za potrebe snabdevanja krajnjih kupca sa pravom na javno snabdevanje

 

Nacrtom zakona predloženo je da proizvodnja električne energije nije više delatnost od opšteg interesa i EPS je podržao ovaj stav. Kako kaže Vučetić, to je dobro, jer je u strateškim projektima zbog toga postojalo veliko ograničenje. Do sada je ta norma sputavala potencijalne partnere da uđu u realizaciju projekata, jer je bilo mnogo nepoznanica oko dobijanja akta o poveravnju obavljanja delatnosti, što je, s obzirom na trenutak  pribavanja tog akata unosilo nesigurnost strateških partnera. Ovim stavom EPS podržava razvoj konkurencije u proizvodnji električne energije, čime će se obezbediti privlačenje kapitala u ovom sektoru, što je u interesu energetske sigurnosti i ukupnog privrednog razvoja Srbije.

- Koncept zakona postavlja, na nov način odnose i organizaciju EPS, ali  zakonom to nije do kraja regulisano, nisu predložene odredbe o načinu rešavanja novouspostavljenih odnosa, aktivnostima koje je neophodno preduzeti u postupku usklađivanja organizacije subjekata u EPS,– ukazuje Vučetić. – To je posebno značajno za odvajanje javnog snabdevača od postojećih PD za distribuciju. Rokovi su dati okvirno, ali EPS smatra, da je zbog složenosti aktivnosti i broja aktera, potrebno da se preciznije definišu, s tim da se svi poslovi završe do planiranog otvaranja tržišta, 1. januara 2013. godine.  U ovom roku treba da se donesu podzakonska i druga akta, koaj su ujedno preduslov za  otvaranje tržišta. 

Vučetić ukazuje i da odredbe o snabdevaču poslednjeg izbora mogu predstavljati problem, jer sa otvaranjem tržišta može da se desi da jedan deo kupaca ne bude spreman za promene i tako ostane bez svog snabdevača. Tada na scenu stupa snabdevač, koji ima obavezu snabdevanja poslednjeg izbora, sa većom regulisanom cenom električne energije. Kako do ovoga ne bi došlo i ovo pitanje treba precizno urediti prelaznim odredbama.

Sugestije su da bi zakonom detaljnije trebalo urediti i prava i obaveze kupaca električne energije, koji su Zakonom o zaštiti potrošača, opravdano dobili značajnu zaštitu svojih prava  Prema rečima našeg sagovornika, Zakon o zaštiti potrošača predviđa da se posebnim zakonom mogu urediti odnosi kupaca i prodavca, ali u nacrtu to nije predviđeno.  Ove odnose, imajući u vidu specifičnosti električne energije kao robe treba, radi nesporne primene, urediti ovim zakonom, uključujući i rešavnje pitanja tzv.  „energetskog sirmaštva“, Jedna od primedbi je i da nacrt zakona prepoznaje više od 10 ugovora, ali kojima nije definisan predmet i sadržina, što je takođe neophodno zakonom urediti..

Vučetić ukazuje da primeri zemalja koje su otvorile tržište elektične energije pokazuju da je za ovaj put bilo potrebno najmanje tri godine, ali da Srbija nema te tri godine.

-Mnogo posla očekuje EPS, kao i Vladu i Agenciju za energetiku, jer je važno pripremiti organizaciju i pravil,  kako bi tržište moglo da profunkcioniše – zaključuje Vučetić. - Očekuje nas reogranizacija, promene licenci, osnivanje novih privrednih društava, promene u ugovaranju sa krajnjim kupcima...  Najveća prednost EPS je njegov jedinstven organizaciono-tehnološki lanac, koji kupcu daje šansu da ima sigurno snabdevanje električnom energijom, pod povoljnim cenama.

Do 1. januara 2015. godine na tržište treba da izađu svi kupci sa instalisanom snagom većom od 500 kilovata po objektu. Vučetić ukazuje da je veoma značajno proceniti koliko ima takvih kupaca i iz kojeg su privrednog sektora. U zavisnosti koliko električne energije troše, i da li će energiju nabavljati na tržištu, ili po regulisanim cenama, u mnogome će zavisiti i uspešnost njihovog poslovanja.  

Zakon bi trebalo da definiše i osnovna pravila igre za korišćenje obnovljivih izvora.

- U ovoj oblasti moraju da se definišu prava i obaveze povlašćenih proizvođača , ko je dužan i pod kojim uslovima kupuje tu električnu energiju, a  krajnji kupac bi trebalo da zna koliko ga ta energija košta – kaže Vučetić.


Izvor: KWh, časopis Elektroprivrede Srbije

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...