Grejanje na prirodni gas najisplativije

Autor:   BM

Tokom aktuelne grejne sezone, najniže troškove grejanja imaće domaćinstva koja koriste prirodni gas, dok će najskuplje plaćati oni koji za grejalice i kotlove za etažno grejanje koriste električnu energiju, propan butan gas i lož ulje, saopštila je danas Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS). (Foto: Pixabay)

Najjeftinije grejanje ove zime, prema računici Agencije za energetiku (AERS) a prema cenama iz prve polovine oktobra, biće na prirodni gas 42.000 dinara za celu sezonu, odnosno 7.000 dinara mesečno, i to ako se za prosečan stambeni prostor od 60 kvadrata obezbeđuje temperatura od 20 stepeni, 16 časova tokom dana.

Procena je i da će gotovo iste troškove u iznosu od 42.400 dinara imati i domaćinstva koja koriste drvo, ali ukoliko ga nabave za oko 5.150 dinara po kubnom metru i za grejanje koriste efikasnije peći.

"Značajno veće troškove, 68.600 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, sa cenom 7.050 dinara po kubnom metru, i imaju peći niže efikasnosti", upozoravaju u AERS-u.

Grejanje na prirodni gas najisplativije
U odnosu na prirodni gas i jeftinije drvo, nešto viši su troškovi grejanja na ugalj, sa cenama
koje se kreću oko 8.600 mesečno. (Izvor: Pexels)

U odnosu na prirodni gas i jeftinije drvo, nešto viši su troškovi grejanja na ugalj, sa cenama koje se kreću u rasponu od 49.000 do 52.000 dinara za celu grejnu sezonu, što je do 8.600 mesečno, dok će ulaganje za pelet iznositi 72.000 dinara ili oko 12.000 mesečno, to pod uslovom da se zadrže cene iz ovog meseca, prenosi Fonet.

Grejanje na termoakumulacione peći koštaće od 56.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija.

Ukoliko se koristi isključivo noćna tarifa električne energije, grejanje na termoakumulacione peći koštaće domaćinstva oko 56.000, što je nešto manje od 10.000 na mesečnom nivou, ali Agencija upozorava da samo dva sata dnevno dogrevanja u skupljoj tarifi, račun uvećava za 40 odsto na 78.000 dinara tokom sezone.

Grejanje na prirodni gas najisplativije
Od prošle sezone najviše su porasle cene lož ulja za, 54 odsto i peleta za 22 procenta, a drveta i
propan butan gasa su veće za oko 10 odsto. (Izvor: Pixabay)

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Oni će morati da izdvoje 141.500 tokom sezone, odnosno oko 23.500 dinara mesečno, a 134.000 za lož ulje, što znači mesečna davanja od 22.000 dinara za ovo gorivo.

Agencija navodi i da su u odnosu na prethodnu godinu najviše porasle cene lož ulja za 54 odsto i peleta za 22 procenta, a drveta i propan butan gasa su veće za oko 10 odsto, dok ostale cene nisu bitno menjane.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...