Mađarska i Rusija potpisale ugovor o gradnji nuklearke Paks 2

ML

Evropska komsija je pre mesec dana, odobrila rusko-mađarski sporazum o gradnji i finansiranju dva nova nuklearna energetska bloka
(ilustracija, dva nova bloka mađarske nuklearke trbalo bi da prorade 2030. godine)

Mađarska i Rusija potpisale su, posle dosta dugih priprema i pregovora, prošlog četvrtka sporazum o gradnji novih blokova mađarske nuklearne centrale Paks 2, javlja ruska agencija RIA-Novosti.

Jedina mađarska nuklearka nalazi se na oko 100 kilometara od Budimpešte i pet kilometara od grada Paks. Ima četiri reaktora VVER-440, sovjetske proizvodnje i pokriva skoro polovinu ukupne potrošnje električne energije u zemlji. Dva nova bloka bi trebalo da udvostruče proizvodnju električne energije, što bi moglo da značajno smanji zavisnost Mađarske od uvoza električne energije. Prema izjavi mađarskog ministra spoljnih poslova i trgovine Petera Sijartoa (Sziarto), proizvodnja Paksa 2 bi trebalo da počne oko 2030. godine.

madjarska-nuklearka-mapa-

Mađarska nuklerka nalazi se oko 100 km južno od Budimpešte na obali Dunava kod mesta Paks

Evropska komsija je, prethodno, pre mesec dana, odobrila rusko-mađarski sporazum o gradnji i finansiranju dva nova nuklearna energetska bloka. Već u septembru bi mogli da počnu pripremni radovi i gradnja ovih novih blokova nuklearke, uz pridržavanje najstrožih propisa o bezbednosti.

Rusija i Mađarska su potpisale ugovor o gradnji ovih blokova još 2014. Gradnja će se finansirati kreditom koji je u te svrhe već odobrila ruska strana.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...