Ukrajina zaustavila izvoz električne energije

ML

Energija je izvožena u Moldaviju, Rumuniju, Poljsku i Slovačku. Isporuke svoje struje iz nuklearne centrale vlada je nudila i Nemačkoj
(ilusttracija, ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko)

Ukrajina je zbog jučerašnjeg jakog napada ruskih raketa na njenu energetsku infrastrukturu zaustavila izvoz električne energije. Na svojim veb stranicama to je objavilo nacionalno Ministarstvo energetike.

"Raketni napadi, koji su pogodili elektrane i električnu mrežu, prinuduli su Ukrajinu da obustavi izvoz električne energije od 11.10.2022. da bi stabilizovala svoj energetski sistem", saopštilo je ovo ministarstvo.

U Ukrajini se, posle ruske invazije 24.02.2022. usled borbi, bekstva stanovništva u inostranstvo, kao i ekonomskog pada, naglo snizila potrošnja električne energije. Zahvaljući tome, ova zemlja je mogla da izvozi električnu energiju. Energija je izvožena u Moldaviju, Rumuniju, Poljsku i Slovačku. Isporuke svoje struje iz nuklearne centrale vlada je nudila i Nemačkoj.

"Upravo izvoz električne energije iz Ukrajine pomogao je Evropi da snizi potrošnju ruskih energetskih izvora. A pošto Rusija uništava naš energetski sistem time ubija i svaku mogučnost našeg izvoza električne energije", izjavio je ovim povodom ministar energetike Herman Haluščenko.

Ukrajina ima nekoliko nuklearnih centrala sovjetskog tipa sa ukupnim kapacitetom od oko 14 gigavata. Najveća nuklearka u Ukrajini, kao i u Evropi, jeste Zaporoška nuklearka koju su, međutim, još u martu zauzele ruske trupe.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...