VELIKO INTERESOVANJE ZA NOVOSADSKU GASNU ELEKTRANU

J. Putniković

Za ulaganje u modernizaciju i proširenje TE-TO Novi Sad zainteresovano 15 kompanija među kojima su, kako Balkanmagazin saznaje, ruski Inter RAO, ČEZ, slovenački HSE, italijanski Edison, austrijska Alpina... ali nema nemačkog RWE-a koji se ranije raspitivao za ovaj projekat


Iako je, u vreme raspisivanja javnog poziva partnerima za dostavljanje pisama o zainteresovanosti i dokaza o ispunjavanju kvalifikacionih uslova za ulaganje u modernizaciju i proširenje TE-TO Novi Sad, nezvanično lansirana informacija da je za ovaj zajednički projekat sa Elektroprivredom Srbije i gradom Novim Sadom vrlo zainteresovan RWE, ova nemačka komanija nije, kako Balkanmagazin saznaje, dostavila svoju ponudu. U EPS, doduše, odbijaju da komentarišu koje firme su se javile. U jučerašnjem saopštenju se navodi samo da je 15 energetskih kompanija iz Slovačke, Italije, Rusije, Grčke, Češke, Slovenije, Velike Britanije, Austrije, Kine, Kanade i Srbije poslalo pisma o zainteresovanosti za učešće u međunarodnom tenderu za izbor strateškog partnera za ulaganje u modernizaciju i proširenje TE-TO Novi Sad.

Izvori Balkanmagazina tvrde da su među tih 15 pristiglih pisama do 1. decembra i kandidatura ruske kompanije Inter RAO čiji predstavnici su se, takođe, odranije raspitivali za ovaj energetski projekat. Sagovornici Balkanmagazina kažu da su se Rusi raspitivali i kod Srbijagasa, za mogućnosti snabdevanja buduće termoelektrane toplane prirodnim gasom.TE TO Novi Sad


Uoči raspisivanja javnog poziva kao mogući učesnik u trci za strateškog partnera za TE TO Novi Sad pominjan je i Optima grupa, kompanija koja radi u sastavu ruskog Njeftgazinkora, koji je vlasnik Naftne industrije Republike Srpske (Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, Rafinerija ulja u Modriči i lanac od 78 benzinskih pumpi Petrol). Nema informacija da li se ova ruska firma javila ali, svakako je zanimljivo da je 20. oktobra, u sklopu posete predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Beogradu bila i delegacija ruskog Tehnopromeksporta, koja je posetila EPS. Tom prilikom Rusi su rekli da su zainteresovani za revitalizacije i izgradnju gasnih elektrana. Tehnopromeksport je, inače, kompanija za proizvodnju energetske opreme. Iz EPS-a je tada saopšteno da su Rusi posebno bili zainteresovani za projekat izgradnje TE TO sa gasno parnim ciklusom u Novom Sadu. Aleksandar Lukin, generalni direktor Tehnopromeksporta je tada rekao da “upravo grade takve elektrane u Kalinjingradu i Sankt Peterburgu”. Ostaje da se vidi da li se i ova ruska firma javila, sama ili u partnerstvu sa nekom drugom kompanijom za realizaciju projekta TE TO Novi Sad.

Sagovornici Balkanmagazina tvrde da se javio ČEZ, češka kompanija koja je zainteresovana, takođe, i za izgradnju termoelektrana, Kolubare B i TE Nikola Tesla B3. Među ponudama su i prijava slovenačkog HSE (Holdinga slovenskih elektrana), italijanske kompanije Edison, austrijske Alpine, dve grčke firme...

Predviđeno je da izbor strateškog partnera bude završen u prvoj polovini 2010. godine. Postupak izbora strateškog partnera i druge pripremne radnje za realizaciju investicije vodi firma ENS (Energija Novi Sad a.d.) preduzeće koje su kao ravnopravni partneri osnovali Grada Novi Sad i Javno preduzeće EPS. TE TO Novi Sad će biti instalisane snage za proizvodnju električne energije od 400 do 500 megavata imati toplotnu snagu postrojenja u ulozi baznog toplotnog izvora od najmanje 300 megavata. Ako bar deo od ovih kompanija, koje su pokazale inicijalno interesovanje ostane u trci za strateškog partnera Novi Sad će, izgradnjom savremenog bloka za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije u gasno-parnom ciklusu, obezbediti grejanje više od 80.000 domaćinstava i poslovnih korisnika. Istovremeno će biti značajno poboljšana zaštita životne sredine u Novom Sadu, jer će se, korišćenjem gasa umesto mazuta, smanjiti emisija štetnih materija.

“Među kompanijama koje su pokazale zainteresovanost za ovaj projekat ima i nekoliko svetski poznatih. One su dostavile ne samo vrlo detaljna obrazloženja za svoje namere, već i svoj portfolio, na šta nisu bile obavezne u ovoj fazi. To nam budi nadu da je iza ovakvog odziva i pristupa tih kompanija zaista ozbiljna namera da učestvuju u tenderskoj utakmici i da će konkurencija biti značajna”, kaže Zoran Manasijević, predsednik Upravnog odobra ENS a.d.

Treba reći i to da je za realizaciju ovog investicionog projekta predviđen kratak rok realizacije i maksimalno iskorišćenje postojeće infrastrukture. Ipak, zbog predstojećih praznika kao i zbog vremena koje je potrebno da zainteresovane kompanije popune kvalifikacione upitnike, na osnovu kojih će se utvrditi ko od njih ispunjava kriterijume za učešće na tenderu, sledeći konkretan potez biće u drugoj polovini januara.

“Tada će kompanijama koje budu kvalifikovane – ispune zahteve iz tenderske dokumentacije – biti upućeno pismo sa pozivom da otkupe tendersku dokumentaciju”, objašnjava Manasijević.

Vrednost ovog projekta je 200 do 250 miliona evra a očekuje se da 2012. godine počneda proizvodi toplotnu i električnu energiju. U postupku dokapitalizacije privrednog društva ENS, JP EPS i grad Novi Sad će uložiti zemljište sa kompletnom postojećom infrastrukturom i postrojenjima, a od izabranog strateškog partnera se očekuje da dokapitalizacijom stekne većinsko učešće u ENS-u, kao i da, pored neophodnog finansijskog i operativnog kapaciteta, raspolaže iskustvom u podizanju i upravljanju sličnim postrojenjima.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...