Traže smenu direktora zbog bonusa

Izvor:   Novosti

Na dodatak za rad na hladnoći, koji su dobili zaposleni u EPS, vatrogasci i policajci ne mogu da računaju. Sindikat traži razrešenje direktora TENT zbog datih bonusa

Među nagrađenima za rad na izuzetno niskim temperaturama, uz rudare, montere i terence, nalaze se i pojedini direktori Termoelektrane „Nikola Tesla“, ali ne i vatrogasci i spasilačke ekipe.

Dok u Vladi Srbije nemaju nagoveštaj o tome da će slični dodaci biti isplaćeni za službe čije zarade dolaze direktno iz budžeta, sindikat EPS tražiće smenu direktora TENT Petra Kneževića zbog nepravednog nagrađivanja rukovodstva.

Na spisku za dodatak u PD TENT našao se i direktor Termoelektrane „Morava“ Dragan Nešić, kome je pripalo 28.500 dinara, kao i pojedini tehnički direktori.

- Lično sam tražio od Vlade Srbije da odobri dodatak za sve radnike koji su radili na temperaturi nižoj od -18 stepeni Celzijusovih, a na kopovima u Kolubari ona se spuštala i na -29 stepeni - kaže Milan Đorđević, predsednika Sindikata radnika EPS. - Nije bio dogovor da direktori dobijaju dodatak, i ja neću da ispadam lažov ni pred kim. Hoću da vidim kompletnu dokumentaciju, a tražim odgovornost i smenu rukovodstva.

Prema rečima prvog čoveka PD „Đerdap“ Dragana Stankovića, niko iz njihovog rukovodstva nije dobio dodatak, jer za upravu privrednog društva podrazumeva se da je već plaćena za rad u svim uslovima.

EPS je iz svoje kase nagradio svoje zaposlene sa 400 miliona dinara, uprkos tome što će ga uvoz struje i rad gasnih elektrana u januaru i februaru koštati oko šest milijardi dinara. Međutim, procenjeni rast industrijske proizvodnje u Srbiji u velikoj meri se oslanja na uvećane prihode EPS, pa svi nepredviđeni izdaci mogu negativno da utiču na to. A državna kasa ne bi mogla da izdrži kada bi dodatak zatražili i pripadnici MUP ili Vojske, koji su, takođe, radili na niskim temperaturama.

Prema rečima profesora Danijela Cvjetićanina, EPS je u velikom delu socijalna ustanova, jer država nema sposobnost da organizuje bolji socijalni program.

- Sa jeftinom i netržišnom cenom struje, Vlada Srbije vodi socijalnu politiku, što umnogom utiče na prihode EPS - kaže on. - Mislim da je odobravanje dodatka ovim radnicima prihvatljivo, jer oni su ovih hladnih dana imali najviše posla. Ali sva slična davanja direktnim budžetskim korisnicima ne bi bila opravdana.

Kostolac

U PD „Kostolac“ kažu da nijedan direktor, njegov zamenik, niti bilo ko iz administracije nije dobio dodatak za rad u ekstremno teškim uslovima, a svi spiskovi pravljeni su u dogovoru sa reprezentativnim sindikatom. - Nagradili smo 2.548 radnika, od ukupno 3.347, sa 44.751.823 dinara - kaže Novica Antić iz „Kostolca“.

- Predloge za nagrade davali su glavni inženjeri i šefovi smena u dogovoru sa sindikatom, da novac ne bi bio dodeljen nekome ko ga nije zaslužio.

Samo rudarima

SVI radnici Rudarskog basena „Kolubara“, njih 631 koji su u izuzetno teškim uslovima, po snegu i mrazu na površinskim kopovima proizvodili ugalj, nagrađeni su sa po 21.900 dinara. U „Kolubari“ ističu da je spisak nagrađenih sačinjen u saradnji rukovodstva i sindikata i da nije bilo nikakvih propusta a kamoli zloupotreba.

Za radnike koji su proteklih dana radili na sibirskom minusu izdvojeno je oko 145 miliona dinara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...