Do nove godine kilovati po staroj ceni

Izvor:   Beta

Struja ove godine neće poskupeti a u nardne dve godine EPS planira poskupljenje od 60 odsto. U EPS-u željno čekaju da od 2015. u Srbiji bude potpuno otvoreno tržište električne energije.

Planom poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) nije predviđeno poskupljenje struje u ovoj godini, ali do kraja 2014. cena mora da poraste 60 odsto, izjavio je Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a.

“To poskupljenje može da se uradi odjednom ili postepeno. Od 2015. u Srbiji će biti potpuno otvoreno tržište električne energije, koje će samo regulisati tu cenu. EPS je potpuno spreman za otvaranje tržišta i priželjkuje ga već godinama. Najgori način upravljanje cenom i cenovnom politikom jeste administrativni način. To treba da uradi tržište,” kazao je Marković u intervjuu agenciji Beta.

Dragomir Marković
Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a

Ističući da niska cena električne energije u Srbiji, najniža u Evropi, stimuliše neracionalnu potrošnju i onemogućava investicije EPS-a Marković komentariše da je „Srbija, sa prosečnom cenom od pet evrocenti za kilovat sat energetski najneefikasnija zemlja u Evropi”.

Kako je dodao, zbog toga što nije predviđeno povećanje cene struje tokom 2012. godine redukovan je i plan ulaganja, tako da EPS u ovoj godini ima na raspolaganju veoma skromna sredstva za investiranje.

„Godišnji nivo investicija EPS-a bio je od 400 do 500 miiona evra, a sa sadašnjom cenom struje kompanija je na oko 100 miliona evra investicija u 2012. godini. Stabilno snabdevanje strujom tokom ledenog talasa u Srbiji obezbeđeno je i zahvaljući višegodišnjem pravovremenom ulaganju u remonte. Tokom ove godine biće dovoljno novca za sve predviđene remonte,” rekao je generalni direktor srpske elektroenergetske kompanije.

Marković je kazao će na rezultate poslovanja EPS-a u 2012. godini uticati i troškovi povećanog uvoza struje, zbog ledenog talasa, ali da bi izveštaj o poslovanju za prošlu godini trebalo da pokaže da je Elektroprivreda Srbije imala profit.

Tačan iznos dobiti EPS-a za 2011. godinu biće objavljen početkom marta, nakon usvajanja finasijskog izveštaja. Istovremeno će biti objavljeni podaci iz nove procene vrednosti kompanije.

Marković je podsetio da je EPS u 2011. godini proizveo rekordnu količinu struje, više od 36 milijardi kilovat sati, i da zahvaljujući tom rezultatu i povećanju efikasnosti očekuje pozitivan rezultat u godišnjem izveštaju.

“Dugovanja za struju se u poslednjih par godina kreću od 700 do 900 miliona evra, po pola privreda i građani. EPS utužuje dužnike i na sudu pokušava da naplati dugovanja. To je jedina mera koja može da da rezultate, ali sada to mora da se radi ubrzano, jer novi Zakon o zaštiti potrošača predviđa kraće rokove za zastarevanje dugova,” kazao je Marković.

Generalni direktor EPS-a je kazao i da se prema kompanijskim procenama godišnje ukrade oko četiri odsto isporučene struje. Tehnički gubici su oko 11 odsto, tako da ukupni gubici u sistemu dostižu 15 odsto.

“Tehnički gubici sistema kakav je EPS trebalo bi da budu oko osam odsto,” kazao je Marković i dodao da je jedna od mera koja je preduzeta da se gubici smanje pokretanje projekta zamene brojila. “Uvođenjem sistema daljinskog upravljanja očekuje se smanjenje krađe struje i gubitaka u sistemu,” naveo je Marković, dodajući da je reč o dugoročnom projektu vrednom oko 700 miliona evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...