Iran proširuje nuklearni program?

Izvor:   Tanjug

Postoji mogućnost da se Iran priprema da proširi nuklearni program u podzemnoj nuklearki blizu grada Koma, na severu zemlje, objavio je u nedelju britanski BBC

Postoji mogućnost da seIranpriprema da proširi nuklearni program u podzemnoj nuklearki blizu grada Koma, na severu zemlje, objavio je u nedelju britanski BBC, pozivajući se na neimenovanog diplomatu iz Beča.

On je rekao da se Iran, izgleda, sprema da u nuklearnom postrojenju kod Koma instalira nekoliko hiljada novih centrifuga, koje bi mogle ubrzati proizvodnju obogaćenog uranijuma koji može da se koristi i za proizvodnju električne energije i za pravljenje atomskog oružja.

Iranje u sredu saopštio da je instalirao još 3.000 centrifuga, kako bi povećao kapacitete za obogaćivanje uranijuma, ali nije jasno da li se radi o istim centrifugama o kojima je govorio diplomata, navodi AFP.

Tim inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ove sedmice treba da dođe u Teheran.

Irantvrdi da je svrha njegovog nuklearnog programa mirnodopska, ali zapadne zemlje veruju daIranpokušava da napravi atomsku bombu.

Teheranu su zbog toga uvedena četiri ciklusa sankcija UN, niz jednostranih sankcija SAD, kao i sankcije EU.

Proteklih nedelja su se pojavile spekulacije da Izrael priprema preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja, iako je Tel Aviv demantovao da je doneo takvu odluku.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg upozorio je tokom vikenda da bi nuklearne ambicije Irana mogle pokrenuti trku u naoružavanju na Bliskom istoku.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...