Hrvatska: Rekordna proizvodnja električne energije

Autor:   BM

Vremenske prilike u Hrvatskoj poslednjih dana pogodovale su tome da ova zemlja zabeleži rekordnu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. U nedelju je ukupna proizvodnja iz tih izvora bila oko 48 gigavatsati, pri čemu je maksimalna satna proizvodnja iz svih OIE bila veća od 2.100 megavatsati na sat, objavio je u ponedjeljak Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS). (foto, Pixabay)

Vremenska situacija u Hrvatskoj poslednjih dana donela je neke ekstremne situacije. Đenovski ciklon koji je pogodio tu zemlju izazvao je kišu, kao i ledenu kišu, ali i izuzetno jak južni vetar koji je stvorio najviše problema u priobalnim područjima. U pojedinim delovima Splita zabeležene su rekordne količine padavina.

Sve ovo je dovelo do obaranja dnevnog rekorda u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije u hrvatskom elektroenergetskom sistemu.

Prema preliminarnim podacima za nedelju, hrvatske hidroelektrane proizvele su ukupno više od 30 gigavatsati, dok je proizvodnja dostigla skoro 1.400 megavatsati na sat, objavio je u ponedeljak nacionalni operator prenosnog sistema (HOPS).

Proizvodnja novih obnovljivih izvora energije iznosila je čak 843 megavatsati po času, sa HOPS odvojenim vetroparkovima, koji su sa trenutnih oko 800 megavata instalisane snage postigli maksimalnu satnu proizvodnju od oko 717 megavatsati po satu, dok je trenutna proizvodnja takođe je dostigla 731 megavatsati.

Ukupno je proizvodnja u tradicionalnim i novim obnovljivim izvorima energije bila oko 48 gigavatsati što je više od potrošnje hrvatskog elektroenergetskog sistema (EES) ostvarene u ponedeljak, a reč je o oko 47 gigavatsati, dok je maksimalna proizvodnja po satu iz svih obnovljivih izvora energije bila veća od 2.100 megavatsati.

Međutim, ova rekordna proizvodnja u nedelju, kada je potrošnja obično najniža, sa dnevnim maksimumom od oko 2.250 megavatsati po času, stavila je hrvatsku prenosnu mrežu na ozbiljno testiranje, jer je trebalo da se obezbedi prihvatanje tolike proizvodnje, odnosno izvoza viška u susedne države.

U kategoriju zapisa spada i činjenica da hrvatski elektroenergetski sistem, koji uglavnom uvozi električnu energiju i tako pokriva između 20 i 40 odsto godišnje potrošnje, u nedelju izvezao više od 1.100 megavatsati po času, navodi se u saopštenju HOPS-a.

Hrvatski operater prenosnog sistema takođe ističe da se jučerašnja situacija može posmatrati kao ozbiljan test za neke ekstremne situacije koje se analiziraju za potrebe razvoja prenosne mreže.

Situacija se može posmatrati i kao ozbiljan test za neke ekstremne situacije koje se analiziraju za potrebe razvoja prenosne mreže. Iako retke, ove situacije zahtevaju spremno rešenje. Odgovor je utoliko potrebniji i zbog zahteva za odobravanje priključenje elektrana na obnovljive izvore velike ukupne snage na dalmatinskom području, jer se sve češće nameće pitanje koliko novih kapaciteta elektroenergetski sistem može da podnese bez značajnog proširenja prenosne mreže.

Izvor: Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS)


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...