Čez se konačno povlači iz Bugarske

ML

U toku je povlačenje i iz Rumunije čime češka firma završava svoje širenje na Balkanu
(ilustracija, sedište češke energetske kompanije u Pragu)

Poludržavna češka energetska kompanija ČEZ (država ima oko 70 posto akcija) konačno se povlači iz Bugarske. Niko se, naime, nije žalio na odluku tamošnjeg Antimonopolskog zavoda tako da grupacija Eurohold sada može da kupi bugarsku aktivu ČEZ-a za 335 miliona evra.

Veći deo prodate aktive čini elektrodistribucija koja snabdeva strujom nešto više od dva miliona bugarskih domaćinstava zbog čega je ova transakcija dugo tamo bila osetljiva socijalna i politička tema.

ČEZ je stupio na bugarsko tržište još 2004. kada je kupio tri distributivne fime za 281,5 miliona evra. Međutim, usled dugogodišnjih sporova s tamošnjim vlastima, koje su iz socijalno-poltičkih razloga onemogućavale politiku realnih (viših) cena energije, dotiranje neekonomskih, preniskih cena energije za domaćinstva prebacivano je na leđa češke kompanije. Više puta su izbijali veliki neredi, padale su i vlade koje su najpre dozvoljavale poskupljenja, a potom ih anulirirale ili smanjivale pod političkim pritiskom...

Lane je ČEZ konačno našao kupca za svoju aktivu u Bugarskoj ali je Antimonopolski zavod najpre bio zaustavio tu prodaju jer bi, navodno, kupac došao u monopolsku poziciju na tržištu. ČEZ se, međutim, žalio na tu odluku nadležnom državnom sudu koji je doneo konačnu odluku i naložio Antimonopolnom uredu da odobri ovu prodaju.

Prodaja bugarskih aktiva proizilazi iz promene strategije češke elektroenergetske kompanije koja se u prvoj i drugoj deceniji ovog veka širila na području Balkana, pored Bugarske, u Albaniji, BiH (Republika Srpska), i Rumuniji. U Republici Srpskoj je propala investicija u termocentralu u Gackom. Zbog sličnih problema kao u Bugarskoj, ČEZ je, posle međunarodne arbitraže, ranije već bio prodao svu svoju aktivu i u Albaniji.

Slične probleme češki gigant (koji je pre desetak i nešto više godina bio bacio oko na Srbiju - tada je otvoreno i predstavništo u Beogradu i pokazivana je namera da se kupi srpski EPS) imao je i u Rumuniji zbog čega se sada povlači i iz ove zemlje. Prošlog meseca je ČEZ odobrio prodaju svih svojih aktiva i u ovoj zemlji  - sedam kompanija za distribuciju i snabdevanje električnom energijom kao i najveći kopneni vetropark u Evropi Fantanele – Cogealac. Kupac su britanski fondovi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...