Belorusija: Otvorena prva nuklearna centrala

M.L.

Centralu je sagradila ruska državna firma Rosatom a finansirala ju je Rusija, kreditom od deset milijadi dolara
(Ostrovec, Belorusija, 07.11.2020. - Svečano otvaranje prve nuklearke u Beolrusiji u prisustvu predsednika Aleksandra Lukašenka)

Presednik Belorusije Aleksandar Lukašenko svečano je juče pustio u rad prvu nuklearnu elektranu u ovoj zemlji. Centralu je sagradila ruska državna firma Rosatom a finansirala ju je Rusija, kreditom od deset milijadi dolara. Lukašenko je tom prilikom, kako javlja nacionalna agencija BelTA, istakao da se radi o "istorijskom trenutku – Belorusija je postala nuklearna sila".

Elektrana sa dva reaktora od po 1.200 megavata nalazi se blizu mesta Astravec (Oстровец), u blizini granice sa Litvom (Litvanijom), a na oko 50 kilometara od Vilnjusa, glavnog grada te zemlje. U radu je sada samo jedan od reaktora ove nuklearke, drugi će biti priključen na elektro-energetsku mrežu 2022.

belor-nuklearka-mapa

Mapa koja pokazuje raspored nuklearki u pribaltičkom području 

Proizvodnja energije u elektrani počela još početkom ove sedmice što je navelo litvanske vlasti da odmah zaustave uvoz električne energije iz Belorusije. A iz Litve je u četvrtak saopšteno da je obnovljen uvoz struje iz Rusije u baltičke zemlje, koji je bio zaustavljen zbog strahovanja da bi to možda bila, makar delom, struja iz nove beloruske elektrane.

Gradnja ove centrale je problematična i za ne malo Belorusa, koje je pogodila teška nuklearna katastrofa 1986. u sovjetskoj, odnosno ukrajinskoj nuklearci Černobil. Andrej Sanikov, jedan od lidera beloruske opozicije, ovim povodom je na Tviteru napisao da je beloruska nuklearka "geopolitičko oružje Lukašenka i Kremlja protiv Evropske unije" i "radioaktivna opasnost za Belorusiju i Evropu".  

Lukašenko je juče, prilikom otvaranja treće linije metroa u glavnom gradu Minsku, izjavio da je Belorusiji potrebna još jedna  nuklearka, "ukoliko želi da se izvuče iz zavisnosti od uglja, nafte i gasa". Po njegovim rečima, puštanje prve nuklearke je „prava sreća i dar".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...