Struja iz Crne Gore preko Italije do Grčke, Malte, Francuske...

BM

Italijanska Terna u izveštaju o polugodišnjem poslovanju navodi pogodnosti od visokonaponskog podmorskog kabla koji Italiju povezuje sa Crnom Gorom i nastavak ulaganja.

Italijanska kompanija Terna, koja je sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom realizovala projekat energetskog povezivanja Crne Gore i Italije (podmorskim kablom), nastaviće da ulaže u našu državu, pišu Dnevne novine prenosi Cafe del Montenegro, napominjući da je Crna Gora most preko kojeg se višak energije sa Balkana plasira preko Italije dalje ka Evropi.

Kako je navedeno u polugodišnjem izveštaju Terne, u Crnoj Gori su moguća dodatna ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu, što bi u krajnjem rezultiralo većim razvojem tražišta električne energije.

Balkan je prepoznat kao područje sa kojeg bi svi viškovi električne energije, preko energetskog kabla, završili u Italiji, koja bi ih dalje usmeravala ka Francuskoj.

Kompanija Terna širi mrežu ka Francuskoj. U toku je povećanje kapaciteta interkonekcije između Italije i Francuske, a od 95 kilometara kabla, do sada je postavljeno 88 kilometara.

Pored Francuske, Italija je energetski povezana i sa Grčkom, Maltom, Austrijom, Slovenijom i Švajcarskom.

Projekat energetskog povezivanja Italije i Crne Gore predstavlja najdužu podmorsku visokonaponsku konekciju Terne, na 423 kilometara u podmorju Jadrana, na najvećoj dubini od 1.215 metara, na koje se nadovezuju 22 kilometara podzemnog kabla, 16 kilometara u Italiji (od tačke izlaska na obali do stanice u Cepagatti) i šest kilometara u Crnoj Gori (od Rta Jaz do stanice u Kotoru).

Kako navode, energetske stanice u Cepagatti i Kotoru predstavljaju primer tehnološke i inženjerske izvrsnosti u oblasti energetike i građevinarstva i svetski vrh za rešenja u oblasti elektrotehnike, posebno zbog toga što imaju konvertor energije, najveće snage, koji je Terna do sada realizovala.

Ova interkonekcija rezultat je višegodišnjeg rada visokokvalifikovanih i specijalizovanih profesionalaca, koja je uključila ukupno 124 preduzeća (80 u Italiji i 44 u Crnoj Gori) na gradilištu otvorenom 2012. godine.

Podmorski kablovi položeni su u Jadranskom podmorju u tri različite kampanje, koje su se desile između 2015. i 2017. godine.

Razmena energetskih tokova u oba smera omogućiće diverzifikaciju nabavki, pojačaće pouzdanost, efikasnost i sigurnost, održivost životne sredine i izdržljivost mreže dve stane Jadrana, te omogućiti punu iskorišćenost proizvodnog potencijala iz obnovljivih izvora, dostupnih u Italiji i u regionu Balkana.

Benefiti za Crnu Goru su višemilionski a realizacijom projekta se u znatnoj meri poboljšava prenosna mreža u Crnoj Gori.

Vrednost projekta povezivanja Italije i Crne Gore iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura.

Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dela 433 kilometra.

U okviru projekta CGES gradi trafostanicu Lastva, koja će koštati 38,5 miliona, te dalekovod od Lastve do Pljevalja vredan 67,5 miliona eura.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...