Brzopleta odluka EU da se odrekne nuklearne energije

BM

Evropa i svet ne mogu sebi priuštiti luksuz da isključe bilo koju tehnologiju sa niskim ili nultim ugljenikom, poručuje izvršni direktor IEA Fatih Birol, upozoravajući EU da ne napušta nuklearnu energiju. Poljska i Češka žele nuklearkama da zamene termoelektrane na ugalj.

Evropska unija ne može priuštiti smanjenje svoje energetske raznolikosti i trebaće joj jače politike od dosadašnjih da bi joj pomogle da ispuni svoje ciljeve za 2030. godinu za emisije gasova staklene bašte, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, kao i svoje dugoročne klimatske ciljeve, može se zaključiti iz novog pregleda energetske politike EU Međunarodne agencije za energiju (IEA), o kome piše Bilten AERS-a.

Energetske politike EU 2020 poslednji su u nizu redovnih dubinskih pregleda, koje je pripremila agencija, rekao je 25. juna izvršni direktor IEA Fatih Birol na predstavljanju izveštaja.

Emisije gasova staklene bašte u EU u 2019. godini bila je 23% niža nego 1990. godine, što znači da je blok već ispunio svoj cilj od 20% smanjenja do 2020. godine, navodi se u izveštaju. Emisija CO2 iz energije u EU smanjile su se, kao posledica pandemije, za 8% tokom prvog tromesečja 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019., a za 2020. godinu u celini očekuje se da će potrošnja energije u EU biti 10% ispod nivoa 2019. godine, stoji u izveštaju.

Nuklearna energija nije posebno uključena u Zeleni dogovor, niti na listu "održivih aktivnosti" u taksonomiji EU. Nuklearne elektrane EU trenutno daju veliki deo nisko-ugljenične električne energije na kontinentu, navodi IEA, ali taj se blok suočava s povlačenjem polovine svog kapaciteta za proizvodnju nuklearne energije u narednih pet godina, osim ako se ne donesu odluke o produženju radnih razdoblja elektrana.

"Evropa i svet ne mogu sebi priuštiti luksuz da isključe bilo koju tehnologiju sa niskim ili nultim ugljenikom. Stav IEA je da su nam potrebne sve tehnologije s nula ugljenika, s obzirom na redosled izazova koji je pred nama. Izuzeće nuklearne energije učinilo bi postizanje evropskih klimatskih ciljeva izazovnijim", rekao je Birol.

Ključne preporuke IEA prema EU su: staviti energetski sektor u središte oporavka COVID-19; smanjiti regulatorne i druge prepreke cenama radi povećanja energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i digitalizacije; zadržati na stolu sve tehnološke mogućnosti, ojačavanjem cena ugljenika i "izravnavanjem pravila igre" za ulaganja i održivo finansiranje; i staviti stalni fokus na energetsku sigurnost EU, posebno u pogledu električne energije i prirodnog plina, rekao je Birol.

Poljska i Češka traže od EU odobrenje za gradnju nuklearki

 Ako je Evropska komisija ozbiljna u nameri da podrži post-virusni oporavak i postizanje čiste tranzicije energije, tada će ispraviti izostavljanje nuklearne energije u svom paketu Zelenog dogovora i u EU taksonomiji, napisali su češki i poljski ministri u pismima Fransu Timmermansu i Kadri Simonsu, prvom potpredsedniku Evropske komisije i evropskom komesaru za energetiku.

Češka i Poljska gase svoje elektrane na ugalj i žele ih zameniti novim nuklearnim jedinicama, kako bi ostale samostalne u snabdevanju električnom energijom i istovremeno smanjile svoje emisije gasova staklene bašte.

Češka ima šest nuklearnih reaktora, koji proizvode oko jedne trećine električne energije u ovoj zemlji. Vladina dugoročna energetska strategija, usvojena 2015. godine, predviđa potrebu za povećanjem udela nuklearne energije u elektroenergetskom miksu u zemlji za 20-25% do 50-55% do 2050. godine. Češki energetski kolos ČEZ podneo je krajem marta zahtev Državnom uredu za nuklearnu energiju za izgradnju dva nova reaktora u nuklearnoj elektrani Dukovany.

Poljska za sada nema nuklearne elektrane. Cilj te zemlje je da smanji udeo uglja u njegovom energetskom miksu sa 80% na 32% do 2040. godine i izgradi 6-9 GWe nuklearnog kapaciteta, koji bi pokrio 18% potreba zemlje za električnom energijom. Planira da do 2040. bude u pogonu šest reaktorskih jedinica.

U pismu Timmermansu i Simonsu od 22. juna, koje su objavio portal World Nuclear News poljski ministar klimatske politike Michał Kurtyka napisao je da je „važno naglasiti da lokalni uslovi mogu varirati“ među državama članicama EU.

Poljska vlada, rekao je, bila je "iznenađena kada nuklearna energija nije obuhvaćena u evropskom paketu Zelenog dogovora, dok je njeno mesto u taksonomiji EU i dalje pod znakom pitanja".

U poruci Timmermansu i Simonsovoj Karel Havlíček, potpredsednik Vlade Republike Češke i ministar industrije i Richard Brabec, ministar životne sredine, pozvali su se na izveštaje Međuvladinog odbora za klimatske promene (IPCC) i Međunarodne agencije za energiju (IEA) da je potrebno povećanje proizvodnje nuklearne energije.

Među prednostima nuklearne energije Havlíček i Brabec takođe su istakli činjenicu da bi, isključivanje nuklearne energije među održivim aktivnostima u taksonomiji EU, "poslalo loš signal finansijskim institucijama i tržištima".

Nuklearna energija je od presudne važnosti za Češku Republiku, napisali su oni, pozivajući Komisiju da "brzo izvrši" procenu nuklearne energije kako bi mogla utvrditi "tehničke kriterijume skrininga potrebne za njenu održivost u delegiranom aktu krajem ove godine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...