Cene struje i gasa u 32 evropska glavna grada

J.P.

Indeks cena energije u domaćinstvima u 32 evropska glavna grada pokazuje da najniže račune za struju I gas plaćaju žitelji Kijeva, a da je električna energija za domaćinstva najskuplja u Berlinu a gas u Stokholmu.

Stanovnici Kijeva troše najjeftiniju struju i gas u Evropi dok građani Berlina plaćaju najskuplju struju a domaćinstva u Stokholmu najskuplji prirodni gas, pokazuje analiza austrijskih i mađarskih regulatora, koju je objavio Bilten Agencije za energetiku Republike Srbije.

Prenosimo najnovije tabele sa cenama električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva u 32 evropska glavna grada u januaru 2020. godine, koju za austrijskog energetskog regulatora (Energie-Control) i mađarsku regulatornu agenciju za energetiku i komunalne usluge (MEKH) priprema istraživačka i konsultantska firma za sektor potrošača VaasaETT. Sondaža se vremenom (od 2009. godine) sa početnih EU15 zemalja, proširila na sve države članice EU, kao i članice Evropske energetske zajednice i Švajcarsku. Ova studija je poznata pod nazivom HEPI (Indeks cena energije u domaćinstvu).

 eps

Rezidencijalne cene električne energije uključujući takse

U izveštaju se ukazuje na činjenice da januar po pravilu donosi značajne promene cena na mnogim tržištima, bilo zbog promena same cene električne energije, cene pristupa distributivnom, ili prenosnom sistemu ili poreza na energiju, pri čemu su najznačajnije:

Smanjenja cena u Amsterdamu (25%), Rimu (6%), Stokholmu (4%) i Kopenhagenu (3%) i s druge strane rast cena u Viljusu (15%), Bratislavi (6%), Varšavi (5%), Luksemburgu i Zagrebu (po 4%) i Bernu (3%).

eps

Rezidencijalne cene prirodnog gasa uključujući takse


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...