Jačanje saradnje Srbije sa Crnom Gorom i Republikom Srpskom u oblasti energetike

BM

Važno da sve Srbija, Crna Gora i Republika Srpska prepoznaju značaj regionalne energetske saradnje, budući da energetska sigurnost ne može da bude pitanje samo jedne države, već celog regiona, poručeno je sa današnjeg sastanka predstavnika energetskog sektora Srbije, Crne Gora i Republika Srpska.

Izuzetno je značajno što postoji zajednička inicijativa za produbljivanje energetske saradnje, sa posebnim osvrtom na iskorišćavanje bogatih hidropotencijala istaknuto je tokom današnjeg razogovoru predstavnika energetskog sektora Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, koji su predvodili ministar rudartsva i energetike Srbije Aleksandar Antić, mministar energetike Republike Srpske Petar Đokić i državni sekretar Ministarstva ekonomije Crne Gore zaduženim za energetiku Nikola Vujović.

Sastanak je održan na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, sa ciljem intenziviranja saradnje u oblasti energetike.

Istaknuto je da je važno da sve tri strane prepoznaju značaj regionalne energetske saradnje, budući da energetska sigurnost ne može da bude pitanje samo jedne države, već celog regiona. Tri strane saglasile su se da će u što kraćem roku biti potpisan Memorandum o razumevanju o regionalnoj hidrološkoj saradnji, imajući u vidu postojeće zajedničke hidroenergetske objekte, ali i potrebu da u funkciju budu stavljeni hidropotencijali kojima raspolažemo.

Memorandumom će, takođe, biti definisana zaštita životne sredine, kao i upravljanje vodama, radi odbrane od poplava u rečnim područjima.

Na sastanku je bilo reči i o dinamici razvoja interkonekcije za prenos električne energije Bajina Bašta – Pljevlja –Višegrad, kao dela projekta Transbalkanskog koridora.

Imajući u vidu da je Crna Gora nedavno pustila u rad podvodni kabl za prenos električne energije do Italije, ocenjeno je da će ovo biti prilika da se maksimalno iskoriste svi energetski potencijali, uključujući termo, vetro i hidro sektor.

Danas je u Beogradu dogovorena i koordinacija elektroprivrednih kompanija Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i češći susreti na nivou ministara i državnih sekretara. Tri strane takođe su razmotrile i otvorene teme koje se tiču nasleđenih nerešenih pitanja u vezi sa zajedničkim energetskim projektima i objektima, kao i načine za iznalaženje modela za skoro rešavanje tih pitanja.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, savetnik predsednika Vlade Crne Gore Ljubo Knežević, v.d. generalnog direktora JP EPS-a, Milorad Grčić, kao i direktor Sektora za ključne investicione projekte JP EPS, Vladimir Marković.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...