Belgija nastavlja da proizvodi nukearnu energiju iako krši propise EU

M.L.

Iako je presudio da je Belgija prekršila legislativu EU odlukom kojom je produžen životni vek za dva nuklearna reaktora elektrane Doel Sud pravde Evropske unije nije doneo odluku da oni budu zatvoreni.

Sud pravde Evropske unije (Court of Justice of the European Union) presudio je juče, kako javlja AFP, da je Belgija prekršila legislativu EU odlukom kojom je produžen životni vek za dva nuklearna reaktora elektrane Doel, bez prethodne ocene njihovog uticaja na životnu sredinu. Ali, sud nije zauzeo stav da bi trebalo da budu zatvoreni.

Ova dva reaktora, snage od po 433 megavata, puštena su u rad 1975. godine. Njihov eksploatacioni / radni veku od 40 godina upravo ističe. Sud je odlučio da, ipak, mogu privremeno da nastave da rade i dalje “ako je njihova proizvodnja od posebnog značaja za redovno snabdevanje zemlje električnom energijom”.

Radi se o dva starija reaktora, osim kojih cnuklearka Doel ima još dva novija reaktora, snage od 1.006 i 1.033 megavata, koji su otpočeli sa proizvodnjom 1982. odnosno 1985. godine. I njihov radni vek je po 40 godina. Ova nuklearka se nalazi na severu Belgije, u najnaseljenijem regionu zemlje, na oko 30 kilometara severno od Antverpena.

Ekološke organizacije su podnele tužbu Ustavnom sudu Belgije tvrdeći da je odluka o produženju rada reaktora 1i 2 Doela doneta bez postupaka ocenjivanja, koje u ovakvim slučajevima zahteva zakonodavstvo EU. Belgijski sud je potom ovu pravnu stvar ustupio na odlučivanje Sudu pravde EU u Luksemburgu.

Vlada Belgije je odlučila 2003. godine da postupno okonča proizvodnju električne energije iz nuklearnih reaktora. Rad blokova 1 i 2 u nuklearci Doel je trebalo da se obustavi 2015. godine. Ali, te godine njihov rad je produžen do 2025.

Više od polovine električne energije u Belgiji se proizvodi u nuklearnim centralama. Osim centrale Doel još tri nuklearna reaktora, ukupne snage od oko 3.000 megavata, nalaze se u mestu Tianž (Tihange). Prvom bloku ove nuklearke, koji je trebalo da prestane da radi 2015. produžen je rad do 2025. godine, a ostala dva, koji su pušteni u rad 1983. odnosno 1985. trebalo bi da prestanu da rade 2023. odnosno 2025. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...