Američki Černobil zatvaraju u septembru

M.L.

Nuklearka "Ostrvo tri milje", koja je imala tešku havariju 1979. godine, sedam godina pre Černobila, u septembru konačno prestaje da radi.

Američka nuklearka "Ostrvo Tri milje" (Thre Miles Island) prestaće s radom, kako javlja AP, u septembru ove godine. Ova nuklearka, neslavno čuvena je kao “američki Černobil” po teškoj havariji 1979. godine, posle čega je odmah i definitivno bio zatvoren drugi blok (880 megavata) zbog opasnih oštećenja.

Prvi blok (819 MW), ima, istina, licencu za rad do 2034. godine ali je postao nerentabilan u odnosu na električne centrale na gas pa će, zato, i on biti zatvoren. U poslednjih osam godina ova centrala je, naime, imala gubitke od čak 300 miliona dolara. Vlasnik nuklearke, kompanija Ekselon Dženerejšn (Exelon Generation), nadao se da će dobiti subvencije od države Pensilvanija za dalji rad i očuvanje 600 radnih mesta, ali ništa nije bilo od toga, pa je doneta odluka da se 30. septembra zatvori i taj blok, koji je neprestano radio od 1968. (drugi blok je radio od 1969. do havarije tj 1979. godine).

Iako prilikom havarije drugog bloka 28. marta 1979. godine niko nije izgubio život ona je na međunarodnoj skali nuklearnih udesa od nule do sedam ocenjena peticom (havarije sovjetskog Černobil i japanske Fukušime imaju ocenu sedam). Tom prilikom delimično se istopio deo jezgra bloka i došlo je do radioaktivne kontaminacije objekta i bliske okoline.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...