Različiti aršini za potrošače struje u BiH

BM

Privrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine će od 1. januara 2019. godine plaćati za dva do pet odsto skuplju električnu energiju, kako bi se njena cena prilagodila Evropskoj uniji, odnosno berzi električne energije u Budimpešti. U Republici Srpskoj, međutim, ne prihvataju ovu metodu određivanja cene struje.

Za privrednike u Republici Srpskoj neprihvatljivo je povećanje cene struje, poručeno je iz Privredne komora Republike Srpske juče. Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) krajem prošle nedelje nije dala saglasnost JP Elektroprivreda BiH za povećanje cena električne energije u 2019. godini, s tim što se ova odluka ne odnosi na velike industrijske potrošače, piše Klix.ba.

Privredna komora Republike Srpske uputila je premijeru Radovanu Viškoviću, kao i resornim ministarima i generalnom direktoru Elektroprivrede RS inicijativu za održavanje hitnog sastanka u vezi s predlogom poskupljenja električne energije u tom bh. entitetu, koje je za poslovnu zajednicu "apsolutno neprihvatljivo“, izveštava FENA.

U saopštenju podsećaju da su suočeni s velikim brojem reakcija privrednika na informaciju o predlogu o poskupljenju struje u RS, kao i sa zahtevima za hitnu reakciju prema nadležnima u vezi s ovim predlogom.

Naglašavaju da je predlog poskupljenja u direktnoj suprotnosti s prvim prioritetnim ciljem Programa ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godine, koji je definisan kao Povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede RS sa ciljem povećanja plata.

Poskupljenje električne energije, posebno u predloženim procentima od 11,59 do 16,92 odsto, u zavisnosti od kategorije potrošnje (110 kV, 35 kV i 10 kV), nesumnjivo će negativno uticati na konkurentnost naše privrede, jer je upravo dosadašnja cena električne energije predstavljala konkurentsku prednost za privlačenje i domaćih i stranih ulagača i povoljnije uslove poslovanja - upozoravaju iz entitetske Privredne komore.

Merom poskupljenja anuliraće se efekti drugih mera, koje predstavljaju određene olakšice za privredu i poslovanje u RS, a koje su dogovorene i definisane u Programu ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, što će dodatno umanjiti rezultate i pokazatelje blagog oporavka privrede.

Privrednici RS tvrde da je značajno naglasiti da se poskupljenjem električne energije šalje negativna poruka stranim investitorima koji su se, zbog njene dosadašnje cene, opredelili da svoje poslovanje registruju i obavljaju u RS, a posebno zabrinjavajući su nepovoljni efekti koje ovo može proizvesti u pogledu sigurnosti i predvidivosti poslovanja.

FERK nije dao saglasnost

Neće biti povećanja cijena električne energije u 2019. godini, piše Klix.ba prenoseći informaciju agencije FENA da Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) nije dala saglasnost JP Elektroprivreda BiH za povećanje cijena električne energije u 2019. godini. Ova odluka se ne odnosi na velike industrijske potrošače.

Elektroprivreda BiH podnijela je u novembru FERK-u Predlog cena usluge javnog snabdevača za pružanje univerzalne usluge, prema kojem bi došlo do poskupljenja električne energije za privredu u rasponu od 5,5 do 10,7 posto, dok bi cena električne energije za domaćinstva ostala ista.

Analizom dostavljenog predloga FERK je utvrdio kako predlog cena ovog javnog elektroprivrednog preduzeća nije u skladu s odredbama Privremenih snabdevača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH. Istaknuto je kako je javni snabdevač obavezan voditi računa o postupnom ukidanju unakrsnog subvencioniranja između kategorija i grupa potrošnje i da izbegava nagle promene cena za kupce u okviru univerzalne usluge.

Predsednica FERK-a, Sanela Pokrajčić kazala je kako je u ovom trenutku važno istaknuti činjenicu da kod ovog javnog snabdevača postoje izražena velika unakrsna subvencioniranja između kategorije domaćinstva i treće i četvrte grupe iz kategorije "ostala potrošnja", kao i prve, druge i pete tarifne grupe iz iste kategorije.

"To znači da kupci iz kategorije potrošnje domaćinstva i kupci iz treće i četvrte tarifne grupe kategorije 'ostala potrošnja' imaju znatno nižu cenu električne energije nego što ima prva, druga i peta tarifna grupa iz te kategorije, iako bi po prirodi stvari te cene trebale biti približno jednake", kazala je Pokrajčić.

Dodala je kako ovaj predlog javnog snabdevača nije išao u smeru smanjivanja unakrsnog subvencionisanja, nego je njime, naprotiv, unakrsno subvencioniranje povećano za otprilike 7,8 miliona maraka.

Predsednica Pokrajčić objasnila je da u kategoriju "ostala potrošnja" spadaju kupci koji imaju priključak na niskom naponu, a nisu domaćinstva i nisu javna rasveta.

"To su mali industrijski, komercijalni kupci, odnosno kupci koji se bave bilo kakvim poslovnim aktivnostima, a imaju priključak na niskom naponu. Unutar ove kategorije razlikujemo pet tarifnih grupa, u zavisnosti od priključne snage objekta i namene samog objekta", pojasnila je Pokrajčić.

Za domaćinstva cene se ne menja

Privrednici će od 1. januara plaćati skuplju struju - građani nemaju razloga za brigu

Privrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine će od 1. januara 2019. godine plaćati za dva do pet posto skuplju električnu energiju. Razloge za poskupljenje objasnio nam je Adnan Smailbegović, predsednik Udruženja poslodavaca FBiH, a dotakli smo se i eventualnih reperkusija po građane.

Poskupljenje je dogovoreno na sastanku predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH s predstavnicima Vlade FBiH, koji je održan u Sarajevu. Sve se svodi na cenu koju Elektroprivreda BiH mora prilagoditi Evropskoj uniji, odnosno berzi električne energije u Budimpešti.

"Tržište električne energije je liberalizovano već dve godine, to su direktive Evropske unije i mi smo apsolutno za to. Ipak, moramo biti pošteni i reći da nam to tržište nekada ide na ruku, a nekada ne. To tržište je specifično, jer je struja roba koja se ne može skladištiti i cene dosta variraju. Sad se desilo da je 2018. godine, a posebno u poslednjem kvartalu, cena struje otišla znatno prema gore, a jedan od glavnih razloga je povećanje taksi na CO2 koji se uzima u EU, a te takse u BiH nema", objašnjava Smailbegović za Klix.ba.

I naravno, kada se navedeni razlozi uzmu u obzir, Elektroprivreda BiH ima mogućnost struju prodavati skuplje. Ipak, Udruženje poslodavaca FBiH apelovalo je na Vladu da struju ne smu posmatrati kao robu, nego kao resurs koji će biti komparativna prednost bh. privredi.

"Treba znati da BiH izvozi struju i EPBiH može jednim delom sve to skupa kompenzovsti poskupljenjem struje u izvozu. Vlada FBiH je zato nama prezentovala cene koje su blago istupanje iz tržišnog principa, ali ne u konačnici, jer bi tako kršili zakone, ali bi se cena, koliko-toliko, fiksirala. Mi smo tim relativno zadovoljni", objašnjava Smailbegović.

Smailbegović kaže da treba imati u vidu da građani u BiH i regiji plaćaju neekonomsku cenu i elektroprivrede -  i da moraju pokriti i taj gubitak.

Kako kaže naš sagovornik, ne bi trebalo strahovati kada je reč o poskupljenju robe i usluga kao odgovoru na poskupljenje struje.

"Da je došlo do povećanja od 20 do 30 posto, tada bi lančano došlo do poskupljenja robe i usluga. Ali u ovom slučaju mislim da strahu nema mjesta. Također, pojedini poslodavci će dobiti jeftiniju struju zbog, recimo, ranijih loših ugovora, ali u proseku će poskupljenje ići od dva do pet posto", kazao je Smailbegović.

Zasad nema indikacija da će se ista stvar ponoviti u narednom periodu, a to zavisi od tržišne cijene i od toga kada će BiH uvesti takse na CO2, što je neminovno.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...