Nord Pool i Epex zainteresovani za crnogorsku berzu struje

BM

Berza električne energije za Baltik i Nordijski deo Evrope (Nord Pool) i Evropska berza (EPEX-spot) zaintersovane su da uđu u vlasničku strukturu crnogorske berze električne energije.

Nord Pool, berza električne energije za Baltik i Nordijski deo Evrope i evropska berza EPEX-spot zaintersovane su da uđu u vlasničku strukturu crnogorske berze električne energije, piše Portal Analitika.

Prethodno, Vlada Crne Gore zadužila je osnivače Berze električne energije, kompanije Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Elektroprivredu Crne Gore (EPCG) AD da izvrše uplate na ime povećanja osnivačkih uloga za po 70.000 evra, u roku od 30 dana.

“Obzirom na trenutnu finansijsku poziciju Berze električne energije, kao i očekivanja od delatnosti ove kompanije u narednom periodu, neophodno je izvršiti dokapitalizaciju kompanije, kako bi se omogućio njen nesmetan rad do kraja 2019. godine”, piše u nformaciji Vlade Crne Gore.

U cilju formiranja organizovanog tržišta, odnosno berze električne energije, Zaključkom Vlade sa sednice koja je održana 9. juna 2016. godine, COTEE, CGES i EPCG su se obavezali da osnuju društvo sa ograničenom odgovornošću u cilju uspostavljanja berze električne energije u Crnoj Gori.

“Berza električne energije DOO je osnovana 7. avgusta 2017. godine. Osnivački ulog od 150.000 evra omogućio je stvaranje pretpostavki za funkcionisanje kompanije za period od godinu dana. U tom periodu, osim donošenja osnovih akata neophodnih za samo funkcionisanje kompanije, glavni cilj obavljanja delatnosti je bio sagledavanje mogućih scenarija nesmetanog funkcionisanja berze električne energije, kao i povezivanja tržišta Crne Gore sa tržištima regiona”, piše u Informaciji vlade Crne Gore.

Naravno, čitav proces posmatran je kroz prizmu najboljih praksi zemalja EU u ovoj oblasti, koji je skoro u svim slučajevima podrazumijevao određeni oblik strateškog partnerstva sa jednom od par najvećijih kompanija u ovoj oblasti.

“U tom smislu, u prvih godinu dana rada Berze električne energije urađen je dokumenat koji se tiče identifikacije i evaluacije modela strateškog partnerstva, obezbeđen kroz Tehničku pomoć Sekretarijata energetske zajednice Jugoistočne Evrope. Sam dokumenat detaljno prikazuje situaciju na energetskoj sceni regiona, kao i opcije za otvaranje tržišta u Crnoj Gori, uz fokus i preporuku modela koji su za Crnu Goru najizvodljiviji, od čega je istaknuto da se izdvaja “Business integration model” kao model koji najviše može da ponudi.

Bazirano na tom dokumentu, konsultantski tim je zajedno sa predstavnicima Berze električne energije izradio RFI tj. Zahtjev za informacijom zainteresovanosti potencijalnih strateških partnera. Isti dokument je prošao dodatnu obradu užeg stručnog tima, pa je dobijen dokument koji bi se koristio za selekciju i filtriranje zainteresovanih strateških partnera.

Odgovori su dobijeni od strane Nord Pool-a i EPEX-a, koji su dostavili kompletnu dokumentaciju i informacije koje su tražene, što posebno raduje obzirom da je reč o dve ubedljivo najveće kompanije u Evropi u ovoj oblasti.

Nakon evaluacije dostavljenih dokumenata od strane Nord Pool-a i EPEX-a pristupilo se razgovorima koji su imali za zadatak da iskažu nameru Berze za strateško/komercijalnim partnerstvom uz razjašnjavanje potencijalnih nedoumica oko nivoa usluge i zahteva.

Ideja ovih razgovora je bila i davanje šanse da se potencijalni strateški partneri neformalno izjasne o svojim mogućnostima i prezentuju ozbiljnost svoje namere da učestvuju u daljim koracima procedure nalaženja strateškog partnera za Berzu električne energije.

“Kao rezulutat ovih preliminarnih razgovora raduje činjenica da su oba kandidata istakli zainteresovanost da uđu u vlasničku strukturu Berze električne energije. Na taj način dobijena je dodatna potvrda atraktivnsoti našeg tržišta, odnosno potencijala za budući razvoj”, zaključuje se u ovom izveštaju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...