Vlada Češke deli ČEZ na dva dela

ML

Iz češkog elektroenrgetskog giganta vlada ove države planira da izdvoji distribuciju i obnovoljivi izvore, a u državnoj svojini bi ostale nuklearke i termocentrale na ugalj. (foto: NE Temelin)

Češka vlada zatražila je, kako nezvanično saznaje Rojters, od elektroenergetske kompanije ČEZ, u čijem vlasništvu država ima 70-postotni udeo, da izdvoji distribuciju i obnovljive izvore energije, tako da bi država imala potpunu kontrolu nad nuklearkama i termocentralama na ugalj.

Portparol ČEZ-a Roman Gazdik nije potvrdio ali nije ni demantovao ovu informaciju.

Vlada, kako se tvrdi, traži način kako da reši gradnju novih nuklearnih blokova u nuklarkama Temelinu i Dukovanima a ČEZ ne želi da ih gradi, s obzirom na visoke troškove gradnje i sadašnje relativno niske cene  energije.

Podela ČEZ-a, koji je najveća češka firma, čijim se akcijama trguje na bezi (ima tržišnu kapitalizaciju od 10,8 milijardi dolara, a u vreme viših cena električne eneregije i visokog kursa akcija ČEZ je vredeo, čak, oko 30 milijardi dolara) vladi bi omogućila da nastavi gradnju novih nuklearnih reaktora.

Nuklearka Temelin ima dva bloka od po 1.055 megavata, a Dukovani četiri bloka od po 510 MW. Temelin ima u planu gradnju još jednog bloka od 1.100 MW, s mogućnosu proširenja s još jednim takvim blokom. Za Dukovani planiraju gradnju još jednog bloka od 1.000 megavata, takođe s mogućnošću dogradnje još jednog takvog bloka.

Prodaja državnog udela u distribuciji i obnovljivim izvorima u državnu kasu bi unelo oko četiri milijardi dolara, što bi pomoglo ČEZ-u-proširenju nuklearki. Nije, međutim, isključeno da država zadrži svoj udeo i u distribuciji i obnovljivim izvorima. U svakom slučaju ČEZ bi bio striktno podeljen na dva dela.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...