Liberalizacija u BiH nije donela slobodno tržište ali ni poskupljenje struje

BM

U BiH je tržište električne energije otvoreno skoro dve godine, ali ne postoji slobodna trgovina strujom. Struja će morati da poskupi ukoliko se budu sledila evropska pravila.

Tržište električne energije u Bosni i Hercegovini otvoreno je skoro dve godine, ali slobodne trgovine strujom nema jer se potrošači i dalje snabdevaju od državnih elektroprivreda. A sve i da kilovate kupuju na tržištu, ne bi plaćali manje. Struja će morati da poskupi ukoliko BiH bude sledila liberalizaciju i evropska pravila. A ako je za utehu, do kraja godine poskupljenja neće biti, izveštava Radio Televizija Republike Srpske (RTRS).

Slobodno tržište, veća ponuda, manja cena struje - ovako većina potrošača shvata liberalizaciju. Međutim, nivelisanje cena po zakonima tržišta neće ići po formuli koju očekuju krajnji kupci. Iako trenutno, uz Srbiju, plaćamo najjeftiniju struju u regionu, za potrošače je i minimalno poskupljenje neprihvatljivo. Uz najniži standard, objašnjavaju, cene ne mogu biti veće, navodi RTRS.

Poskupljenja su izvesna, tvrde stručnjaci za energetiku, a uslovljavaju ih direktive EU i Energetske zajednice, kao i primena zakona o liberalizaciji svih tržišta električne energije. Sada plaćamo kilovatčas po povoljnim uslovima, od 0,083 evra, objašnjavaju, jer na formiranje cena utiču socijalni i politički faktori, a ne zakoni tržišta.

U Elektroprivredi Republike Srpske (ERS), od koje se i dalje snabdevaju svi mali potrošači u ovom delu BiH, punu liberalizaciju vide kao šansu za utvrđivanje pozicije na tržištu i zaradu.

„Puna liberalizacija donela bi formiranje cena po tržišnim principima umesto regulisanih cena, koje su sad na snazi. Regulisane cene niže su za oko 30 odsto od tržišnih, tako da bi puna liberalizcija bila pozitivna, ostali bi najkonkurentniji, a i ostvarili dodatne prihode“, ističe Dalibor Muratović, direktor Direkcije za distribuciju ERS-a.

Kada će doći do pune primene odredbi EU, na koje se BiH obavezala pristupanjem Energetskoj zajednici, nije poznato. Svi rokovi su odavno „probijeni“. Prva stavka za promenu je regulisanje cena. Kako će se implementirati te odredbe i kakve će promene uslediti RTRS nije mogao da sazna od resornog ministarstva, jer nisu odgovorili na molbu za odgovor. U Regulatornoj komisiji za energetiku pojašnjavaju da Srpska planira da liberalizuje tržište u skladu sa evropskim standardima.

„Tržište treba da reguliše cenu i to nije sporno, ali i u takvim uslovima država može da odluči da malim kupcima, pored nabavke struje na otovrenom tržištu, obezbedi i nabavku po javnim, lako uporedivim cenama koje su na određeni način kontrolisane od regulatora, kako bi ih na taj način zaštitili od naglog skoka cena", kaže Jelena Prtilo, portparol ERS-a.

Dok se čeka na liberalizaciju „na BiH način“, potrošači mogu da budu sigurni da do poskupljenja neće doći, bar do kraja ove godne. Zahteva za poskupljenje nema ni zbog katastrofalne hidrološke godine, manje proizvodnje u sistemu ERS-a i kupovine struje po nepovoljnijim uslovima na regionalnom veleprodajnom tržištu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...